So západom slnka a teplejšími večermi prichádza chuť na dobré grilovanie s rodinou alebo priateľmi. Konečne môžete odzimovať svoje záhradné krby a začať kúzliť nad ohňom. Chcete tento rok prekvapiť niečím výnimočným a naservírovať jedlá ako od MasterChefa? Máme pre vás niekoľko tipov!
Tajomstvom každej grilovanej pochúťky je marináda. Ak chcete naozaj zabodovať, musíte začať s prípravou už deň vopred. Ale nebojte sa, nie je to nič zložité. Grilované jedlo jednoducho naložte do domácej marinády, aby chytilo tú správnu chuť. Mäso v nej môžete nechať cez noc, zatiaľ čo zelenine a vegánskym produktom stačí niekoľko hodín. Čo potrebujete na chutnú marinádu?
Ak chcete spestriť tohtoročnú grilovaciu sezónu, vyskúšajte netradičné recepty, po ktorých sa na vašom stole zapráši.
Mrkvu varte asi 3 minúty, medzitým v miske zmiešajte olej, rascu, štipku hnedého cukru, chilli a cesnak. Ešte horúcu mrkvu vložte do vzniknutej marinády a nechajte ju v nej niekoľko hodín. Na záhradnom grile mrkvu grilujte z oboch strán do mäkka, čo trvá približne 15 až 20 minút. Grilovanú zeleninu naaranžujte na tanier, pridajte ricottu, nasekané pekanové orechy, jarnú cibuľku a koriander. Pokvapkajte olivovým olejom, podľa potreby osoľte a okoreňte a podávajte horúce.
Deň vopred si marinujte kuracie prsia alebo stehenné filety. Na marinádu budete potrebovať citrónovú šťavu, balzamikový ocot, horčicu, kajenské korenie a tri lyžice oleja. Na ohni mäso opečte z oboch strán do chrumkava. Na posledné 3 minúty rozložte na gril rozpolené broskyne bez kôstok a tiež ich opečte. Podávajte pokvapkané krémovým balzamikom a ozdobené čerstvou bazalkou.
Hlavu karfiolu rozrežte na polovicu, odstráňte listy a nakrájajte ju na plátky hrubé asi dva centimetre, aby ste získali čo najväčšie “steaky”. Hojne ich z oboch strán osoľte a potrite marinádou z oleja, granulovaného cesnaku, mletej papriky a korenia. Grilujte asi 8 minút z každej strany, kým nechytia farbu. Každý plátok posypte strúhaným syrom (odporúčame silný čedar), pažítkou a pokvapkajte farmárskym dresingom.
V miske zmiešajte javorový sirup, rum, škoricu, zázvor a muškátový oriešok. Banány v šupke pozdĺžne rozpoľte a potrite sladkou zmesou. Opekajte z každej strany asi 4 minúty dozlatista. Ogrilované banány vyškrabte lyžicou a podávajte s vanilkovou zmrzlinou posypanou pekanovými orechmi.
Zazvoní vám pri dverách nečakaná, ale vítaná návšteva a vy ich potrebujete rýchlo niečo pohostiť? Klobásky ešte nikdy nesklamali a v pivnom kabátiku budú prekvapivou pochúťkou.
Klobásky ugrilujte z oboch strán a v pekáči vedľa opečte nakrájanú cibuľu a červenú papriku, ktoré následne zalejte pivom. Do ochuteného pivného kúpeľa pridajte grilované klobásy a varte ich asi 15 minút, kým sa tekutina nevyvarí. Klobásky so zeleninou podávajte v nakrájanej bagete alebo žemli potretej horčicou.