Štátny archív v Trenčíne ukrýva vo svojich zbierkach rôzne poklady. Vďaka nim je možné nazrieť na historické udalosti z rôznych uhlov. Ponúkajú zaujímavý pohľad na formálne udalosti, ale aj bežný život. Nedávno zverejnil Štátny archív na svojich stránkach nadčasovú informáciu. Tá poteší najmä gazdinky, ako aj milovníkov dobrého jedla, či zberateľov receptov.
S vtipným popisom uverejnil Štátny archív v Trenčíne takmer 221 ročný recept. „Ceny potravín letia v poslednej dobe k výšinám, preto ak by mal niekto snahu ušetriť, máme pre šikovné gazdinky dobový recept z roku 1802,“ upresnil archív.
Podľa popisu, ktorý archív uviedol ide o recept na výrobu „krumploweg černeg muky”. Rozsiahly recept na piatich stranách opisuje prípravu čohosi ako čiernej zemiakovej múky. „Nech človek vezme podľa možnosti poľné, zdravé krumple, nech ich vloží na hodinu do vody, aby zem na nich opadla,“ stojí vo voľnom preklade dobového receptu, ktorý následne opisuje celú procedúru, ktorá vôbec nie je jednoduchá.