Aj stánky vianočných trhov v Trenčianskom kraji podrobili hygienici kontrole. Zamerali sa na občerstvenie. V období od 27. 11 do 15. 12 si posvietili predovšetkým na kontrolu sledovanosti tovaru (pôvod), kontrolu chladiaceho a teplotného reťazca, dátumu spotreby, označovania alergénov a prídavných látok, kontrolu prevádzkovej hygieny, manipulácie s odpadom, dodržiavania osobnej hygieny, dokladov odbornej a zdravotnej spôsobilsoti. Okrem toho robili hygienici aj náhodný odber vzoriek na laboratórnu analýzu.
Na celom Slovensku vykonali celkovo 646 kontrol v 457 zariadeniach. V Trnavskom kraji vykonali najmenej kontrol, len 48. Najviac kontrol prebehlo v Žilinskom kraji, a to až 130. V Trenčíne skontrolovali 25 zariadení.
Najvyššie percento zariadení so zistenými nedostatkami bolo práve v Trenčianskom kraji, kde zistili nedostatky v 4 zo skontrolovaných 25 zariadení.
Celkovo tento rok zistili nedostatky v 28 zariadeniach, čo predtavuje 6%. Vlani to bolo až 8%, teda 42 zariadení.
„Vyhovujúca úroveň hygieny a technické zabezpečenie je výsledkom každoročne sa opakujúcich kontrol, ako aj spolupráce s organizátormi vianočných trhov, ktorých opakovane upozorňujeme na legislatívne požiadavky pri organizovaní hromadných akcií,“ konštatuje Ján Mikas, hlavný hygienik Slovenskej republiky.
Najčastejším problémom bolo pochybenie pri skladaní potravín. Vo viacerých prípadoch na prevádzke pri príprave jedla nepoužívali ochranné rukavice. Nedostatočnú hygienu zistili kontrolóri v 6 stánkoch.
Na mikrobiologické vyšetrenie odobrali hygienici 99 vzoriek potravín a pokrmov. 9 z nich, teda 9% vzoriek, nevyhovelo kritériám. V Trenčíne sa podľa kontroly nevyskytol prípad, kedy by ponúkaný tovar nevyhovel tejto kontrole.
Za zistené nedostatky pri kontrolách uložili hygienici na mieste spolu 21 blokových pokút v celkovej sume 1 397 eur na celom Slovensku. Jeden stánok bol z hygienických dôvodov zatvorený, pretože nemali zabezpečený prívod pitnej vody na umývanie rúk zamestnancov a náradia.