Transsexuál Kim v šoku. Za pokus o vraždu tínedžerky si odsedí 19 rokov


Foto: Transsexuál Kim v šoku. Za pokus o vraždu tínedžerky si odsedí 19 rokov Foto: Marián Michalko

Devätnásť rokov. To je trest, ktorý vyfasoval transsexuál Kim Balážu za pokus vraždy 17-ročného dievčaťa pôvodne od prvostupňového Okresného súdu v Trenčíne. Tento verdikt dnes potvrdil aj odvolací Krajský súd v Trenčíne. Transsexuál, ktorý v septembri 2021 trikrát bodol nožom 17-ročnú tínedžerku netajil zdesenie a šok.

Ešte pred vyrieknutím právoplatného verdiktu sa Kim snažil presvedčiť súd o tom, aby ho prepustil z väzby a nasadil mu na nohu monitorovací náramok. Kým Kim o sebe hovoril v ženskom rode, sudca diktoval jeho vyjadrenie do zápisnice v rode mužskom, čo sa Kimovi pramálo pozdávalo. „Bola by som veľmi rada, keby som bol prepustená z väzby a dostala by som náramok na nohu. Konečne by som bola so svojou rodinou,“ orodoval za seba Kim s tým, že sa zamestná ako barman, pretože v minulosti už túto prácu robil.

„Keby som sa dostala na slobodu, snažila by som sa nájsť si prácu. Tiež by som sa mohla konečne stretnúť so svojim priateľom. Do väzenia by som sa nechcela nikdy vrátiť. A keby som mala náramok, ničoho by som sa nedopustila,“ prosíkal Kim.

Podľa odvolacieho súdu bol verdikt prvostupňového súdu správny, zákonný a primeraný. Aj preto ho potvrdil a zároveň označil rozhodovanie o väzbe za bezpredmetné. Kim po verdikte vôbec netušil, kde je sever. Nerozumel tomu, že má ísť sedieť na 19 rokov, kým on bol presvedčený, že dostane len podmienku, pretože nikoho nezavraždil. Keď pochopil, čo sa stalo, začal na sudcu kričať, že má právo sa odvolať.


Prípad sa stal v septembri 2021. Kim sa najprv pohyboval po obchodnom centre v Trenčíne v čiernej dlhej parochni a ženských šatách. Tu ukradol mobil a vzápätí v Trenčíne narazil na 17-ročné dievča, ktoré sa vracalo domov, ktoré napadol.

Nevinnú tínedžerku trikrát bodol nožom až kým sa čepeľ nezlomila v jej tele a neskončila len malý kúsok od hlavnej srdcovej tepny. Útok Kim odôvodnil pred súdom tak, že mu dievča pripomínalo ženu, ktorú nenávidí a snažil sa súd presvedčiť o tom, že tínedžerka ho chcela okradnúť.

Kim Balážu, ktorý sa vlastným menom volá Anton Baláž, pochádza z Českej republiky, na Slovensko chodieval cez víkendy. Mladý, 21-ročný muž o sebe tvrdí, že je žena a vyjadruje sa výlučne v ženskom rode. V Čechách sa pokúšal absolvovať proces zmeny pohlavia, ten sa však nedokončil.

Už v minulosti bol dvakrát súdne trestaný za ublíženie na zdraví a výtržníctvo. Podľa znalcov má ťažkú poruchu osobnosti, schizoafektívnu poruchu, ale v čase spáchania skutku za svoje činy zodpovedal. Znalci tiež skonštatovali, že v jeho prípade sa jedná o poruchu sexuálnej identity, ktorá ale s útokom na tínedžerku nesúvisela.

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: