Zavítalo k nám obdobie Veľkej noci, času plného symbolov, tradícií či zdobenia kraslíc. Tento čas však nie je vždy spojený s ekologickým správaním sa k našej planéte, preto tu nájdete pár tipov, ako si sviatky vychutnať plnohodnotne, no s ohľadom na životné prostredie aj vašu peňaženku.
Trenčiansky kraj sa pýši titulom Zelená župa, na ich webe je preto mnoho rád, ako byť šetrnejší k prírode. Nájdete tam rady o upratovaní, výzdobe alebo odmenách pre kúpačov. No nezabúdajte ani na tieto tipy:
Veľkej noci predchádza obdobie veľkého 40-dňového pôstu, ktorý sa má skončiť Veľkou nocou. Počas tohto obdobia vyradili veriaci z jedálnička všetko mäso a výrobky z neho. Zvyk sa v minulosti premietol aj do bežného života, kedy mäso bolo na tanieri iba v nedeľu.
Týmto spôsobom môžeme znížiť množstvo emisií a zmierniť klimatickú krízu. Podľa odborníkov by sme kvôli zdraviu nemali konzumovať viac ako 300-450 gramov mäsa za týždeň. Naša spotreba je v súčasnosti takmer trojnásobná.
Doma upečené koláče môžete ľahko prispôsobiť chutiam vašich blízkych, a tak nemusíte kupovať množstvo sladkostí z obchodných reťazcov. Viete vyčarovať domáce koláče alebo sladkosti, ktoré budú chutiť celej rodine.
„Obmedzíte nielen prebytočné plasty, v ktorých je každá komerčná sladkosť zabalená, ale viete, aké prísady ste použili,“ radí TSK.
Pred sviatkami je vhodné spraviť si zoznam jedál a ingrediencií, ktoré budete potrebovať k ich príprave. Vyhnete sa tak kúpe potravín, ktoré nespotrebujete alebo veľkému množstvu nezjedeného jedla. Prebytočné jedlo je možné darovať organizáciám, ktoré pomáhajú ľuďom v núdzi.
Výroba vlastnej výzdoby je nielen priaznivejšia k životnému prostrediu, ale je aj aktívnou formou oddychu. Môžete použiť prírodné materiály, ktoré nájdete na prechádzke s rodinou či staré kusy oblečenia, ktoré už nenosíte. Tým zároveň znížite aj svoju produkciu odpadu.