Pre Hornú Nitru vláda vyčlenila takmer dva milióny eur, peniaze dostane aj bojnická ZOO


V Handlovej sa konalo výjazdové rokovanie vlády. Aké sú výsledky?

Foto: Pre Hornú Nitru vláda vyčlenila takmer dva milióny eur, peniaze dostane aj bojnická ZOO Foto: Facebook/Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR

Vláda v stredu na výjazdovom rokovaní v Handlovej schválila zámer stavať nový jadrový zdroj s výkonom do 1200 megawattov na západe Slovenska. Témou zasadnutia bola aktualizácia Akčného plánu transformácie uhoľného regiónu Horná Nitra, sociálno-ekonomická situácia okresov Prievidza a Partizánske a návrhy na jej zlepšenia.

Vláda pre verejnoprospešné projekty v týchto okresoch vyčlení necelé dva milióny eur. Financie poskytne aj zoologickej záhrade v Bojniciach, a to konkrétne 2,3 milióna eur na opravu havarijného stavu budovy pavilónu opíc. Na podporu útlmu a likvidácie následkov ťažby a zatvárania ťažobných polí vyhradila takmer 5,5 milióna eur. Ďalšie desiatky miliónov eur rozdelia aj na roky 2025 až 2027. 

Úlohou ministerstva investícií je do konca roka dokončiť začaté rokovania s potenciálnymi investormi, ktorých prevádzky majú vytvoriť viac ako 700 nových pracovných miest. Tiež majú vyhlásiť výzvu na financovanie strategického projektu Hornonitrianske centrum vzdelania v Prievidzi a projektu Hviezdne vzdelávacie centrum v Partizánskom v rámci Fondu na spravodlivú transformáciu.

Ministerstvo dopravy má do konca júla 2026 zabezpečiť projektovú prípravu rekonštrukcie úseku cesty I/9, ktorý prechádza Handlovou. Postarať sa majú tiež o projektovú prípravu a realizáciu rekonštrukcie cesty I/9 v úsekoch Dérerov mlyn po mesto Handlová a v úseku Nováky – Dolné Vestenice – Pravotice. Spĺňať musia parametre I. triedy.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Trenčiansky kraj