Primátori miest v Trenčianskom kraji ostro odsúdili atentát na premiéra. Zažili sme to, čo poznáme iba z filmov, hovoria


Foto: Primátori miest v Trenčianskom kraji ostro odsúdili atentát na premiéra. Zažili sme to, čo poznáme iba z filmov, hovoria Foto: Facebook/Ľubomír Halabrín/Silvia Grúberová/Katarína Macháčková/Jozef Božik

V stredu popoludní došlo k streľbe na premiéra Roberta Fica na výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej. Útočníkom bol 71-ročný Juraj C., ktorý na premiéra vystrelil päťkrát. Fica následne odviezli do nemocnice v Handlovej, no kvôli vážnym zraneniam ho neskôr previezli vrtuľníkom do nemocnice v Banskej Bystrici, kde podstúpil päťhodinovú operáciu. Jeho stav je stále veľmi vážny.

Atentát na premiéra spôsobil obrovský rozruch a spoločnosť zaplavila vlna smútku a hnevu. Slovenskí a zahraniční politici hrôzostrašnú dalosť odsúdili, znepokojenie vyjadrili aj primátorky a primátori v Trenčianskom kraji.

Primátorka Handlovej Silvia Grúberová vo svojom príspevku na sociálnej sieti ostro odsúdila tento bezprecedentný útok na premiéra vlády SR. „Môj momentálny pocit vyjadrujú slová: šok, zdesenie a úprimná ľútosť. Niet slov, ktoré by vystihli trestuhodnosť a poľutovaniahodnosť tejto situácie. Je mi to nesmierne, nesmierne ľúto. S plnou vážnosťou a zbožným prianím verím, že pán premiér Slovenskej republiky zdolá túto strašnú situáciu. Veľa zdravia pán premiér,“ napísala.

Ako ďalej uviedla, agresia v spoločnosti všeobecne, agresia na verejných činiteľov či už v Handlovej, v regióne a najmä na pôde najvyšších orgánov Slovenskej republiky už viac nesmie mať miesto ani akúkoľvek, či už len pomyselnú legitimitu. „Demokracia nikdy nesmie byť o násilí a útokoch na životy volených predstaviteľoch. Prosím, majme súdnosť,“ dodala Grúberová.

Primátora mesta Partizánske a zároveň predsedu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozefa Božika šokoval brutálny útok na predsedu vlády SR a zároveň ho odsudzuje. Podľa jeho slov tento čin ohrozuje našu dôveru v bezpečnosť a stabilitu našej spoločnosti. „Je hrozné, že situácia v spoločnosti je v takom stave, ktorej výsledkom je ľudský čin – brutálny útok na tretieho najvyššieho ústavného činiteľa SR,“ uviedol.

Ako ďalej pokračoval, povinnosťou volených predstaviteľov je reagovať múdrosťou a zodpovednosťou a zabezpečiť, aby bola zachovaná verejná bezpečnosť a pokoj a aby sa takéto tragédie neopakovali. „Je to výzva nielen pre našu políciu a bezpečnostné zložky, ale aj pre nás ako spoločenstvo, aby sme sa zjednotili v boji proti agresii a nenávisti,“ zdôraznil Božik a premiérovi Ficovi poprial veľa síl a uzdravenie.


„Žiadame všetkých kompetentných predstaviteľov, aby svoje konanie a správanie prispôsobili tomu, aby sa kríza v spoločnosti neprehlbovala. Základom demokracie je úcta a rešpekt človeka k človeku, ako aj k demokraticky zvoleným politikom, bez ohľadu na ich politický názor. A nie je možné, aby bolo z titulu názoru voleného politika ohrozené jeho zdravie a život,“ uzavrel predseda ZMOS Jozef Božik.

Zažili sme to, čo poznáme iba z filmov

Na mieste udalosti v Handlovej bola aj primátorka Prievidze Katarína Macháčková, ktorá opísala pocity z hrôzostrašného atentátu. „Dnes sme na Hornej Nitre zažili to, čo poznáme z filmov. Všetci, čo sme boli v bezprostrednej blízkosti ako účastníci výjazdového rokovania vlády sme boli v šoku. Vidieť v panike študentov, ktorí boli pár minút pred útokom pochválení za skvelú prípravu obeda, spolu s vrcholovými predstaviteľmi štátu v neistote a obavách je dôkazom, že ľudskosť a strach je prirodzená nám všetkým,“ priblížila a Robertovi Ficovi zaželala v tejto kritickej chvíli veľa síl, aby sa z útoku zotavil.

Podľa primátora Myjavy Ľubomíra Halabrína bola streda 15. mája čierny deň pre celú spoločnosť, ktorý nemá v histórii obdobu. „Každý by sme sa v rámci svojich možností mali snažiť o to, aby sme tú polarizáciu v spoločnosti a eskaláciu nenávisti zastavili. Musíme tento vývoj jednoznačne zvrátiť a snažiť sa opäť o slušnú komunikáciu a argumentáciu, ktoré sa v posledných rokoch z našich medziľudských vzťahov celkom vytratili. Ak tak neurobíme, špirála násilia sa môže roztočiť s ešte väčšou intenzitou a všetci na to doplatíme,“ vyjadril svoje pocity. 

Ako ďalej uviedol, je našou ľudskou a morálnou povinnosťou, bez ohľadu na to, aký máme názor a presvedčenie, aby sme takýto hanebný skutok odsúdili a povedali jednoznačné NIE akémukoľvek násiliu v našej spoločnosti. Podľa neho si v tejto chvíli možno ešte stále dosť dobre neuvedomujeme, čo to pre nás znamená a aké negatívne dopady to môže mať.

„Násilie, či už verbálne alebo pretavené do skutkov a v tomto prípade dokonca politicky motivované, je v normálnej spoločnosti neprípustné. Rúca všetko, čo sme sa snažili roky budovať, podkopáva morálne zásady, demokraciu a posúva našu krajinu do úplne iných dimenzií, v ktorých nie je bezpečnosť skutočná,“ dodal na záver Halabrín, zaželal premiérovi skoré uzdravenie a ľuďom odkázal, aby k sebe boli normálni, ľudskí a slušní, či už v každodennom živote, v osobných stretnutiach, v komunikácií na sociálnych sieťach, jednoducho všade.