Neuveriteľný úspech: Mladý Trenčan sa stal víťazom svetovej súťaže v USA


Trenčan Michal Lajčiak vyhral prestížne ocenenie v Los Angeles

Foto: Neuveriteľný úspech: Mladý Trenčan sa stal víťazom svetovej súťaže v USA Foto: sav.sk

Študent Strednej priemyselnej školy v Dubnici nad Váhom Michal Lajčiak dosiahol obrovský úspech. Stal sa víťazom najprestížnejšej projektovej súťaže pre stredoškolákov Regeneron ISEF 2024 (Regeneron International Science and Engineering Fair 2024). Tá sa uskutočnila v sobotu 11. a v piatok 17. mája v Los Angeles v Kalifornii.

Do Spojených štátov vycestoval ako jeden z troch laureátov ocenenia Vedecký talent Slovenskej akadémie vied (SAV), ktoré mu udelili počas finále Festivalu vedy a techniky AMAVET v novembri minulého roka.

Na svetovej súťaži ISEF 2024 sa zúčastnilo 1699 žiakov zo 67 krajín z celého sveta. Michal Lajčiak uspel v kategórii Robotics and Intelligent Machines. Zvíťazil s projektom Návrh systémov na riadenie robotického roja. Súťaž ISEF má dlhoročnú tradíciu a k vedeckej kariére motivovala množstvo dnes už uznávaných vedcov a vedkýň. Napríklad v roku 1958 zvíťazil na ISEF aj neskorší nositeľ Nobelovej ceny za fyziku v roku 2017 Američan Kip Thorne,“ uviedla SAV na webe.

Ďalšími slovenskými reprezentantmi v súťaži boli Alex Kanderka a Jozef Jabczun z AMAVET klubu 957 pri Gymnáziu sv. Mikuláša v Prešove. Na podujatí predstavili svoj projekt v kategórii Environmental Engineering (ENEV).


Víťazstvo na ISEF-e pre mňa znamená splnený sen, ale aj cieľ, ktorý som si stanovil pred prípravou. Otvárajú sa mi teraz nové možnosti, kam sa posunúť, či už formou štúdia, alebo rozvíjanie projektu ďalej do podnikateľskej sféry. Celkovo si myslím, že moja výhra je dôkazom toho, že pracovať na niečom, čo má zmysel, sa oplatí a treba vydržať, až kým sa nedostaví očakávaný výsledok,“ zhodnotil talentovaný Michal Lajčiak.

Sprievod slovenským reprezentantom robil Marián Babinčák, ktorý Michalovo víťazstvo na svetovo najväčšej a najprestížnejšej súťaži stredoškolákov Regeneron ISEF považuje za obrovský úspech.

Ako hodnotiteľ môžem povedať, že projekty, ale aj hodnotenie na slovenskom Festivale vedy a techniky AMAVET určite dosahujú medzinárodnú úroveň. Obrovská vďaka patrí aj všetkým učiteľom, mentorom, členom hodnotiacej komisie, ale aj partnerom, ktorý svojou energiou a časom pomáhajú (nielen) našim víťazom rásť, byť úspešní a tak reprezentovať AMAVET, svoju školu aj Slovensko. Michalov úspech môže byť pre všetkých, učiteľov aj študentov, povzbudením, posilnením a dôkazom, že má zmysel pracovať,“ zdôraznil M. Babinčák.



Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Trenčiansky kraj