FOTO: Na balkóne v Trenčianskych Tepliciach sa usídlil dravý vták. Samička sokola myšiara už zniesla tri vajíčka


Samička sokola myšiara sa usídlila v kvetináči. Stihla zniesť tri vajíčka

FOTO: Na balkóne v Trenčianskych Tepliciach sa usídlil dravý vták. Samička sokola myšiara už zniesla tri vajíčka
Galéria: 3 fotky
Foto: Facebook/Mesto Trenčianske Teplice, Vlasta Malíková

Príroda si vždy nájde cestu. Dôkazom je aj príbeh dravého vtáka, konkrétne samičky sokola myšiara, ktorá sa udomácnila v kvetináči na balkóne jedného z bytov v Trenčianskych Tepliciach. Byt sa nachádza na 8. poschodí, ktorý si samička sama vyhliadla. 

Podľa pani domácej si samička obzerala balkón približne mesiac. Neskôr sa rozhodla, že je to ideálne miesto pre jej nové hniezdo. V kvetináči zniesla tri vajíčka, teraz už niekoľko dní verne sedí na svojom hniezde a stará sa o svoje budúce potomstvo.

„S veľkým očakávaním sledujeme, čo sa bude diať ďalej. Podľa našich informácií by sa mláďatá mali vyliahnuť približne za 30 dní. Veríme, že všetko pôjde hladko a budeme svedkami narodenia nových životov priamo na balkóne,“ priblížili z mesta Trenčianske Teplice na sociálnej sieti.


Obyvatelia sa z toho tešia, niektorí si všimli dravého vtáka krúžiť pri dome dlhšiu dobu. „Tak nech to dobre dopadne a vyliahnu sa potomkovia,“ drží palce Viera. „Nádhera. Tak nech sa to šťastne podarí,“ uviedla Janka.

Dravý vták často hniezdi v mestách

Sokol myšiar, ľudovo nazývaný tiež pustovka, či poštolka, často hniezdi v blízkosti ľudí a v mestách. Vlastné hniezdo si nestavia, preto mu stačí črepník, otvor v stene či výklenok, píše Ochrana dravcov na Slovensku na svojom webe. Ak sa vám sokol myšiar podobne zahniezdi, netreba ho vyrušovať a radšej sa vyhýbajte balkónu. Ochranári prosia o zhovievavosť, kým mláďatá lokalitu opustia.

Jarné obdobie je pre hniezdenie týchto dravcov typické. Lokalitu si vyberajú najmä podľa toho, ak majú v okolí dostatok potravy. Ochranári však neodporúčajú kŕmiť vtáky, pretože by ste im mohli nevhodným jedálničkom ublížiť.





Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy