Bojnickú zoo čaká rekonštrukcia pavilónu opíc. Popraskané sklá ohrozujú zvieratá aj návštevníkov


V bojnickej zoo budú rekonštruovať pavilón opíc

Foto: Bojnickú zoo čaká rekonštrukcia pavilónu opíc. Popraskané sklá ohrozujú zvieratá aj návštevníkov Foto: Facebook/Zoo Bojnice

Národná zoologická záhrada v Bojniciach chystá rekonštrukciu pavilónu opíc. Práce sa dotknú vonkajších výbehov aj vnútornej expozície a chcú ich zrealizovať ešte v tomto roku. S komplexnou rekonštrukciou pavilónu opíc začala bojnická zoo v roku 1996 a ukončila ju v roku 2002.

Aktuálne sú problematické najmä sklá vo vnútornej expozícii, ktoré oddeľujú návštevníkov od zvierat. Sú popraskané, a preto sú nebezpečné pre zvieratá aj pre návštevníkov.

Je potrebné preto urobiť kroky, aby sme budovu zrekonštruovali. Nie je to lacná investícia, sklá sú totiž bezpečnostné, hrubé niekoľko milimetrov,“ podotkla pre TASR hovorkyňa bojnickej zoo Andrea Klasová.


Ďalej priblížila, že okrem výmeny skiel sa rekonštrukcia dotkne aj vonkajších výbehov a ďalších častí vnútornej expozície. Výmenou prejdú oceľové rámy okolo skiel a opravia sa tiež vnútorné ubikácie.

Rekonštrukciu rozdelíme na dve etapy, keďže nemáme možnosti presunúť zvieratá niekam inam. Najskôr sa budú robiť vonkajšie výbehy, potom vnútorné po častiach v závislosti od toho, ako sa nám podarí pracovať so zvieratami, ktoré potrebujeme presunúť do častí, kde sa robiť nebude,” vysvetlila hovorkyňa zoo.

Dodávateľa prác musí zoo vybrať cez verejné obstarávanie. Vláda schválila bojnickej zoo na odstránenie havarijného stavu pavilónu opíc 230-tisíc eur na svojom výjazdovom rokovaní minulý týždeň v Handlovej.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Trenčiansky kraj