MIMORIADNA udalosť na diaľnici D1. K zraneným hasičom letí vrtuľník, na mieste majú byť dve obete


Foto: MIMORIADNA udalosť na diaľnici D1. K zraneným hasičom letí vrtuľník, na mieste majú byť dve obete
Galéria: 7 fotiek
Foto: Facebook / Sme šoféri z povolania a pomáhame si navzájom Officiál Fanpage

Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR informovalo o zásahu záchranárskeho vrtuľníka na diaľnici D1 neďaleko obce Horná Streda. Podľa aktuálnych informácii malo auto naraziť do zasahujúcich hasičov. „Na miesto smeruje záchranársky vrtuľník a tri pozemné ambulancie,“ uviedlo operačné stredisko.

Podľa nášho dôveryhodného zdroja mal na mieste kamión zrámovať policajné auto. Na mieste majú byť dve obete, pričom obe majú byť práve z radu hasičov. Vážnosť situácie podčiarkuje aj výjazd ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka na miesto nehody.

Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok, prezident Policajného zboru Ľubomír Solák a prezident Hasičského a záchranného zboru Adrián Mifkovič smerujú na miesto tragickej dopravnej nehody, ktorá sa stala dnes o 17.11 hod. na D1, 92 km smer Trenčín v k. ú. obce Horná Streda, okres Nové Mesto nad Váhom,“ informovala kancelária ministra vnútra.

Aktualizované o 20:30 hod.

Tragická dopravná nehoda sa stala počas toho, ako zasahujúci hasiči hasili požiar osobného auta na diaľnici D1 pri Hornej Strede. Počas zásahu do nich vrazil kamión, pričom dve osoby zahynuli, jedna osoba je ťažko a druhá ľahko zranená, aktualizovala informácie kancelária ministra vnútra.

Vyjadrujem úprimnú sústrasť rodinám zasahujúcich hasičov a skoré uzdravenie zraneným,“ povedal na mieste minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. 

Minister zároveň apeluje na všetkých vodičov, aby boli počas šoférovania pozorní, vnímali svoje okolie a snažili sa predísť takýmto zbytočným tragédiam. Za rok 2023 bolo až 4 592 dopravných nehôd, pri ktorých boli následky na živote alebo zdraví. Z dopravných nehôd, pri ktorých bol niektorý z účastníkov usmrtený, bolo až 55% osôb v autách alebo iných motorových dopravných prostriedkoch.


Takéto nehody sú smutným mementom a nemali by sa stávať. Najmä ak ide o osoby, ktorých poslaním je pomáhať a zachraňovať nás všetkých,“ zdôraznil minister.

Zasahujúcich hasičov označil za hrdinov. „V plnom nasadení a do poslednej chvíle slúžili nám všetkým. Nasadzovali vlastné zdravie a životy, aby ochránili životy a majetky slovenských občanov. Statoční hasiči, ktorí pri výkone svojho povolania zahynuli pri tragickej nehode na diaľnici D1, ostanú pre celé Slovensko navždy hrdinami,“ napísal Šutaj Eštok na sociálnej sieti.

Aktualizované 00:00 hod.

Dva záchranárske vrtuľníky boli vyslané k mimoriadne tragickej udalosti, ktorá sa stala na diaľnici D1 pri Hornej Strede, kde kamión narazil do odstaveného hasičského a policajného vozidla.

„Posádka záchranárskeho vrtuľníka z Bratislavy si po pristátí priamo na diaľnici prevzala do svojej starostlivosti 42-ročného muža, ktorý utrpel ťažkú polytraumu. Záchranári ho vzhľadom na závažné poranenia uviedli do umelého spánku a po preložení na palubu ho v kritickom stave letecky transportovali do UNB Kramáre,“ spresňujú leteckí záchranári.

Druhá posádka z Trenčína na mieste bojovala o život 27-ročného pacienta. Žiaľ, aj napriek maximálnemu úsiliu záchranárov svojim rozsiahlym zraneniam na mieste podľahol. Druhý vrtuľník sa, bohužiaľ, vrátil na svoju základňu prázdny. 

„Tragická udalosť nás zasiahla o to viac, že išlo o kolegov, s ktorými sme pri záchranných akciách zasahovali a pomáhali spoločne. Vyjadrujeme hlbokú úprimnú sústrasť rodinám a blízkym tejto tragédie. Česť Vašej pamiatke kolegovia,“ dodali leteckí záchranári.