Na Slovensku došlo v minulom roku k tisíckam nehôd. Pozrite sa, aké sú najčastejšie príčiny


Foto: Na Slovensku došlo v minulom roku k tisíckam nehôd. Pozrite sa, aké sú najčastejšie príčiny Foto: Facebook/Polícia SR - Nitriansky kraj

Nehodovosť v minulom roku mierne klesla, smrteľné nehody však v pomere k roku 2022 stúpli. Za minulý rok polícia eviduje vyše 11 670 dopravných nehôd, pri ktorých zahynulo až 267 ľudí. Polícia vypichla aj to, že tri zo štyroch prípadov smrteľných nehôd tvoria muži, píše RTVS

Podľa štatistík polície bola najčastejším dôvodom dopravných nehôd najmä nepozornosť za volantom. Za jednotlivými prípadmi častokrát stál mobilný telefón a iné veci, ktoré rušia vodičovú pozornosť. Ako pre portál pripomenul dopravný psychológ Karol Kleinmann, bežnému človeku je ťažké odolať vnemom, ktoré sú v dnešnej modernej dobe všade okolo nás.

Za dopravnými nehodami stoja aj mylné predstavy vodičov. Najmä tí skúsenejší si myslia, že pozornosť vedeniu vozidla nemusia venovať stopercentne. Predpokladajú, že v prípade prekážky na ceste stihnú ubrzdiť včas.

Ako však pripomína Roman Hájek, hovorca policajného prezídia, častokrát sú na omyle. Vodič si v tej chvíli podľa Hájka neuvedomí, že pred úplným zastavením vozidla musí okrem brzdnej dráhy počítať aj s reakčnou dráhou. V dôsledku oboch elementov tak môže brzdná dráha v závislosti od rýchlosti vozidla mať aj niekoľko desiatok metrov.


Zdroj: iStock

V prípade, ak je vodič rozptýlený a šoférovaniu nevenuje plnú pozornosť, sa táto dráha môže predlžiť. Ako minuloročné štatistiky zo slovenských ciest prezrádzajú, častokrát môže chvíľková nepozornosť za volantom skončiť aj fatálne, či už pre samotného vodiča a spolujazdcov alebo pre iných, nič netušiacich účastníkov cestnej premávky.

Ako psychológ podotkol, problémom dnešnej doby sú najmä sociálne siete. Facebook, Instagra, WhatsUp či iné aplikácie vo vašom telefóne vás môžu jednoducho vyrušiť. Súhrou náhod sa však môžu aj krátke sekundy pozerania sa do telefónu stať kľúčovým momentom, ktorý môže zapríčiniť dopravnú nehodu. Dodáva, že pri fixovaní sa na telefón vodič úplne stráca periférne videnie, tento moment tak môže spôsobiť vyššiu mieru rizika na cestách.