SHMÚ hlási výstrahu pred búrkami. Na západnom Slovensku začnú vznikať čoskoro, hrozia povodne


Foto: SHMÚ hlási výstrahu pred búrkami. Na západnom Slovensku začnú vznikať čoskoro, hrozia povodne Foto: Žilinak.sk

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) ohlásil na dnes 3. júna a zajtra 4. júna meteorologické výstrahy kvôli búrkam. Ide o výstrahu 1. stupňa, ktorá sa vzťahuje na celé územie krajiny. Ústav predpovedá, že napadne 20 – 30 milimetrov zrážok za pol hodinu.

Podľa portálu iMeteo.sk uvádza, že na našom území sa už objavujú prvé búrky. Ďalšie majú začať veľmi rýchlo vznikať po 15:00 hod. na takmer celom západom a strednom Slovensku. O hodinu na to by mala prísť do platnosti výstraha SHMÚ.

Kvôli pretrvávajúcim dažďom môžu vzniknúť problémy. Búrky totiž budú stacionárne, vďaka čomu môžu na jednom mieste zotrvať niekoľko desiatok minúť až pár hodín. Z tohto dôvodu majú potenciál byť nebezpečné a opäť hrozia povodne aj na našom území.



„Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatopenie pivníc, podchodov, podjazdov a pod.),“ zhodnotil Slovenský hydrometeorologický ústav.

Zároveň upozorňujú na vietor, ktorý môže dosiahnuť rýchlosť 18 až 23 metrov za sekundu, ktorý môže spôsobiť škody menšieho rozsahu na porastoch a objektoch. Dodáva, že poletujúce trosky predstavujú riziko. Rovnako sa môžu vyskytnúť aj krúpy. 

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: