Príspevky na stravné porastú už toto leto. Vieme, o koľko stúpne hodnota „gastráčov“


Foto: Príspevky na stravné porastú už toto leto. Vieme, o koľko stúpne hodnota „gastráčov“ Foto: Edenred, iStock

Už od prvého augusta tohto roku nastanú vo firemnom stravovaní veľké zmeny. Porastie hodnota stravného, obľúbené gastrolístky tak budete už toto leto dostávať v navýšenej hodnote. Ako priblížil ekonóm a europoslanec Jozef Mihál, „podľa údajov zverejnených na stránke Štatistického úradu SR koncom mája 2024, bola v mesiaci apríl 2024 splnená podmienka, na základe ktorej sa zvyšujú sumy stravného pri pracovných cestách podľa § 8 ods. 1 zákona č. 283/2002 Z. z. o cestovných náhradách“.

Cifra na gastrolístkoch, ktoré môžu zamestnanci využívať ako v reštauráciách, tak aj v obchodoch s potravinami, tak už o dva mesiace porastie. Ceny jedla a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní za apríl 2024 výrazne porástol oproti rovnakému obdobiu minulého roka. Celkový nárast cien za stravu tak medziročne stúpol o 5 percent. „Na základe tejto skutočnosti Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny pripraví a zverejní v Zbierke opatrenie, ktorým sa zvýšia sumy stravného. Ak si na ministerstve “švihnú”, nové sumy budú platiť už od 1. augusta 2024,“ dovplnil Mihál. V prípade, ak si však dajú načas, na nové sumy si, kvôli letnej prestávke, budeme musieť počkať až do septembra.


Nové „gastráče” tak budú mať podstatne vyššiu hodnotu:

  • časové pásmo 5 až 12 hodín - 8,30 € (pôvodne 7,80 €)
  • časové pásmo 12 až 18 hodín - 12,30 € (pôvodne 11,60 €)
  • časové pásmo nad 18 hodín - 18,40 € (pôvodne 17,40 €)

najnižšia možná hodnota gastrolístka by sa tak podľa nových pravidiel mala navýšiť na hodnotu 6,32 €.

Porastie aj finančný príspevok

Podľa Mihála by mal porásť aj príspevok pri stravovaní zamestnancov, a to na 4,57 € na jedlo   príspevok zo sociálneho fondu. „Finančný príspevok na stravovanie sa takisto zvýši, bude najmenej 3,43 € a najviac 4,57 €  príspevok zo sociálneho fondu,“ doplnil europoslanec.