Pacienti so závažnými ochoreniami sa dočkajú nových inovatívnych liekov. Preplatia ich zdravotné poisťovne


Foto: Pacienti so závažnými ochoreniami sa dočkajú nových inovatívnych liekov. Preplatia ich zdravotné poisťovne Foto: canva.com

Dobrá správa pre pacientov. Zdravotné poisťovne začnú preplácať dôležité lieky, ktoré by mohli pomôcť viacerým Slovákom. Ide totiž o inovatívne lieky na viaceré choroby. Vďaka novej reforme vstupujú lieky do systému úhrad oveľa rýchlejšie. To znamená, že pacienti, ktorí sú indikovaní na lieky z kategorizačného zoznamu liekov, už nebudú odkázaní na uhrádzanie na výnimku a zdravotné poisťovne budú hradiť lieky z verejného zdravotného poistenia, píše portál noviny.sk.

Lieky sú pre pacientov jednou z najdrahších položiek pri liečbe. Nový krok zo strany rezortu zdravotníctva im môže výrazne pomôcť. Kategorizačná komisia na rezorte zdravotníctva najnovšie schválila ďalšie inovatívne lieky na liečbu ťažkej hemofílie, melanómu, karcinómu prsníka, ale aj na migrény či ďalšie ochorenia.

ZOZNAM ĎALŠÍCH INOVATÍVNYCH LIEKOV:

  • Hemlibra - liečba ťažkej hemofílie A / injekčný roztok
  • Kimmtrak - liečba uveálneho melanómu / infúzny roztok
  • Trodelvy - liečba karcinóm prsníka / infúzny roztok
  • Vyvgart - liečba myasténie gravis / infúzny roztok
  • Vyepti - liečba migrény u dospelých osôb / infúzny roztok

Uvedené lieky budú od 1. augusta zaradené do zoznamu a zároveň budú hradené zdravotnou poisťovňou. Od začiatku roka sa do zoznamu kategorizovaných liekov zaradilo celkovo vyše 180 liekov.


Medzi kategorizované lieky po novom patrí aj liek Trodelvy na liečbu karcinómu prsníka, na ktorý ešte vo februári minulého roka organizovala zbierku dnes už zosnulá hudobníčka Stanislava Apfelová, píše portál Zdravotnický deník. Zdravotná poisťovňa jej liečbu týmto liekom nechválila. Dnes je Trodelvy kategorizovaný s úradne určenou cenou 941,31 eura.

Lieky sú pre poisťovne nákladné

Zdravotnícka analytička Jana Ježíková tvrdí, že dopĺňame 10-ročnú medzeru, počas ktorej lieky do nášho systému nevstupovali. „Dostupnosť liečby pre slovenského pacienta sa výrazne zlepšila. Čo sa týka dostupnosti takzvaných inovatívnych liekov, tak máme ich už dostupných 42 percent zo všetkých, ktoré európska lieková agentúra registrovala, v porovnaní s Českou republikou, ktorá má 52 percent,“ ozrejmila Ježíková.

Napriek tomu, že lieky dokážu v mnohých prípadoch zachrániť život, pre poisťovne sú niektoré z nich príliš finančne náročné. Na Slovensku je 565 hemofilikov typu A. Všetky tri zdravotné poisťovne aj napriek unikátnosti lieku podľa Ježíkovej nesúhlasili s jeho zaradením, pretože má najväčší dopad na zdroje zdravotných poisťovní. Ministerstvo zdravotníctva však tento liek napriek tomu schválilo.