Sociálny podnik v Ilave nakoniec prežil pokus o zatvorenie. Pomohli dobrí ľudia aj charita


Zdravotne aj sociálne znevýhodnení neprídu o prácu

Foto: Sociálny podnik v Ilave nakoniec prežil pokus o zatvorenie. Pomohli dobrí ľudia aj charita
Galéria: 2 fotky
Foto: RTVS

Pred nedávnom sme písali o bistre, ktoré sa stalo miestom, ktoré spojilo dobré s užitočným. Zamestnanie tu našli zdravotne aj sociálne znevýhodní ľudia a zadarmo sa mohli nájsť aj ľudia bez domova. Kvôli bývalému zamestnancovi však hrozilo, že bistro, v ktorom pracujú, príde o štatút sociálneho podniku a majiteľ by tak musel prepustiť 11-tich ľudí. 

Tento pokus napokon nevyšiel, za podnik sa postavili dobrí ľudia, ale aj charita a obľúbené bistro zachránili. „Bolo to hrozné, stresujúce, náročné, dotklo sa nás to všetkých,“ opísali svoje pocity pre RTVS zamestnanci Sociálneho podniku v Ilave. Denne tu nájde teplý pokrm približne 25 ľudí, ktorí si môžu vybrať z jedál zaplatených dobroprajnými zákazníkmi. 


Galéria: 2 fotky

Situácia po kontrolách úradov vyústila až do extrému. „Veľa ľudí skončilo na psychiatrii v nemocnici, bolo to ťažké,“ uviedol RTVS majiteľ sociálneho podniku v Ilave Tibor Meliš. Podnik, kde ľudom v núdzi zadarmo rozdávajú jedlo, ktoré kúpia darcovia, vzbudil však širokú vlnu solidarity.

Kontrola z ministerstva práce, ktorá skonštatovala po doplnení informácií, nakoniec rozhodla, že podnik nebude nutné zatvárať. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky zastavilo konanie vo veci zrušenia štatútu registrovaného sociálneho podniku integračného,“ informovala v písomnom stanovisku pre RTVS Natália Jachym Holubová.

Majiteľ podniku Tibor Meliš dostal pokutu za drobné administratívne nedostatky, no môže si spolu so svojimi zamestnancami a užívateľmi podniku vydýchnuť. 





Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy