V Trenčianskom kraji bude počas dnešného dňa extrémne horúco. Ako sa chrániť pred rekordnými teplotami?


Pripravte sa na vysoké teploty v Trenčíne a okolí. Ako sa ochránite?

Foto: V Trenčianskom kraji bude počas dnešného dňa extrémne horúco. Ako sa chrániť pred rekordnými teplotami? Foto: Ilustračné/iStock.com

Dnes na viacerých miestach Slovenska platia výstrahy pred extrémnymi horúčavami. Teploty vzduchu môžu miestami dosiahnuť až 35 stupňov Celzia, čo môže mať vážne dôsledky na zdravie ľudí, zvierat a celkovú bezpečnosť.

Horúčavy predstavujú výrazné nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, najmä pre starších ľudí, deti a osoby s chronickými ochoreniami. Tí by výstrahu pred vysokými teplotami nemali podceniť. Teplo môže spôsobovať únavu, dehydratáciu, úpal a v extrémnych prípadoch aj zlyhanie orgánov. Okrem toho sa zvyšuje riziko vzniku požiarov.

Ľuďom sa preto odporúča strážiť si pitný režim a vyhýbať sa nadmernej konzumácii alkoholu a kofeínu, ktoré môžu vo výsledku prispievať k dehydratácii. Taktiež je dobré vyhýbať sa náročným fyzickým aktivitám počas najteplejších častí dňa, obzvlášť medzi 11:00 hod. a 16:00 hod.

Dohliadnite na deti aj seniorov

Najmä starším ľuďom môže horúčava spôsobiť nečakané a závažné zdravotné problémy, preto je dôležité, aby boli pod dohľadom a mali zabezpečený prístup do chladnejších priestorov, minimálne do tieňa - napríklad na autobusových zastávkach.


Deti by mali byť chránené pred priamym slnečným žiarením a nesmú byť ponechané v autách ani na krátky čas. Je dobré sledovať ich pitný režim, ktorý si často nedokážu ustrážiť samé, obmedziť ich pobyt na priamom slnku.

Nezabudnite na zvieratá

Čo sa týka zvierat, v extrémnych teplách taktiež trpia. Základom je poskytnúť im prístup k vode a úkryt pred priamym slnkom. Platí to isté, čo pri deťoch. Zvieratá sa v týchto teplotách nesmú nechávať v zaparkovaných vozidlách, kde sa môže teplota veľmi rýchlo zvýšiť na nebezpečnú úroveň. Pri venčení psov uprednostňujte zelené plochy a vyhýbajte sa rozhorúčeným chodníkom. Venčiť ich je najlepšie v skorších alebo neskorších hodinách, keď je teplota nižšia.

Myslite na riziko požiarov

S vysokými teplotami sa zvyšuje aj riziko vzniku požiarov. Je dobré zvýšiť pozornosť pri manipulácii s otvoreným ohňom, najmä v prírode. Nezapaľovať oheň na miestach, kde môže dôjsť k rýchlemu šíreniu plameňov, dbať na dôkladné uhasenie ohnísk.



Zdroj: shmu.sk

Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy