Meteorologické výstrahy pre Trenčiansky kraj: Bude teplo, no čakajte výdatný lejak. SHMÚ varuje pred búrkami


Foto: Meteorologické výstrahy pre Trenčiansky kraj: Bude teplo, no čakajte výdatný lejak. SHMÚ varuje pred búrkami Foto: canva.com

Začiatkom týždňa sa na nás valili horúčavy, vo štvrtok sme si od nich trochu oddýchli, no dnes bude opäť horúco. Teploty v Trenčianskom kraji sa vyšplhajú na 30 stupňov, na niektorých miestach môže byť ešte teplejšie. 

Vo večerných hodinách však príde zmena a ponad naše územie bude prechádzať studený front, ktorý ochladí ovzdušie, no prinesie so sebou aj silné búrky. V noci z piatka na sobotu a počas sobotného doobedia platí pre celý Trenčiansky kraj výstraha 2. stupňa pred búrkami, ktoré budú sprevádzať prudký lejak, vietor aj krúpy. Búrky očakávajte približne od dnešného večera 19:00 do soboty 8:00 hod. Napriek ochladeniu však bude počas celého víkendu teplo.

„Búrkový systém, ktorý sa vo večerných hodinách vytvorí západne od nás, bude prinášať silné búrky s vetrom, a práve ten bude mať najväčší potenciál páchať materiálne škody,“ informuje portál imeteo.sk.

Zdroj: SHMÚ

Silné búrky, vietor aj prívalový dážď

Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) nás čaká zvýšená pravdepodobnosť výskytu silných búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 30 až 50 milimetrov za 30 minút, fúkať bude vietor s nárazmi 70 až 110 kilometrov za hodinu a očakávajú sa aj krúpy, ktoré môžu poškodiť vegetáciu a prechodne obmedziť cestnú premávku. Väčšie krúpy môžu poškodiť strechy, skleníky, automobily a podobne.


„Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný výrazný vzostup vodných hladín a rozvodnenie malých tokov a suchých korýt. Môže dôjsť k povodňovým úkazom mimo tokov (stekanie vody zo svahov, zosuv svahov, bahnotok s kamením, zatopenie pivníc a suterénov, podchodov, podjazdov, podmytie cestnej komunikácie a pod.),“ informujú meteorológovia.

Pozor by ste si mali dať aj na silný vietor, ktorý môže spôsobiť škody na vegetácii, lesoch, na budovách, elektrickom vedení a ďalších objektoch. Lietajúce trosky a nezabezpečené predmety predstavujú riziko pre ľudské zdravie. Popadané stromy alebo iné nahromadené škody môžu obmedziť až paralyzovať dopravu.

Saharský prach

V týchto chvíľach už na našom území poletuje aj saharský prach, ktorý spôsobuje, že obloha nie je “nebíčkovo modrá” ako sa pri vysokých teplotách očakáva. Intenzita prachu sa zvýši počas búrok, takže bude výrazne špiniť všetko, čo bude v exteriéri, píše portál imeteo.sk.

Po výdatných dažďoch si tak na autách alebo záhradných nábytkoch nájdete vrstvu prachu. Umývanie preto nechajte až na začiatok budúceho týždňa, keď už bude po všetkom.

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: