FOTO: Mesto Dubnica vzalo situáciu do vlastných rúk, namiesto problematickej bytovky nájomné byty


Dubnica nad Váhom vybuduje z nepopulárnej bytovky nájomné byty

FOTO: Mesto Dubnica vzalo situáciu do vlastných rúk, namiesto problematickej bytovky nájomné byty
Galéria: 9 fotiek
Foto: Dubnica nad Váhom

Mesto razantne zakročilo k dlhotrvajúcemu problému. Už viac ako dvadsať rokov sa obyvatelia Dubnice nad Váhom vyhýbajú Okružnej ulici, v ktorej sa nachádza nelichotivo známa bytovka 293. Dôvodom boli situácie často prekračujúce hranicu bezpečnosti, ale bohužiaľ aj správanie nespojiteľné s pokojným susedským spolunažívaním.

Mesto píše, že vedeli do čoho idú a už príprava projektu v roku 2019 prešla náročným procesom. „Obyvatelia dotknutej bytovky žili neprispôsobivým štýlom a svojím spôsobom života ohrozovali či obmedzovali susedstvo, v ktorom sa dom nachádza.“ Bytovka však bola dlho tŕňom v oku mesta a jeho obyvateľov takmer celú generáciu.

„Bol by som rád, aby sa tento deň a táto bytovka stali akýmsi mementom toho, že v Dubnici nad Váhom nebudeme rešpektovať nedodržiavanie pravidiel ani protispoločenské správanie. Nebudeme rešpektovať ani, to, že sa ostatní Dubničania majú skladať na záväzky druhých,“ povedal primátor mesta Peter Wolf. 


Galéria: 9 fotiek

Vedenie však počas tohto procesu čelilo odporu zo strany neprispôsobivých občanov a dokonca aj vyhrážaniu„Samotnej realizácii predchádzalo viacero súdnych sporov, znášal som aj vyhrážky smrťou. Neprispôsobiví obyvatelia boli z domu nakoniec deložovaní bez náhradného bývania. Tým, ktorí svoje záväzky plnili, ponúklo mesto nájomný byt,“ uzavrel primátor.  

Bytový dom podstúpi komplexnú rekonštrukciu, ktorá bude financovaná z úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania. Po obnove za viac ako 1 milión eur bude k dispozícii až 36 jednoizbových bytových jednotiek. Byty budú pozostávať z predsiene, kuchyne, izby a kúpeľne s WC. Napĺňame tak ďalší z našich cieľov, ktorým je zabezpečiť možnosti dostupného a adekvátneho bývania pre všetkých, ktorí chcú v Dubnici nad Váhom žiť, pracovať a vytvárať hodnoty,“ doplnil primátor mesta.







Košice
Žilina
Bratislava
Prešov
Banská Bystrica
Trnava
Nitra
Prešov
Banská Bystrica
Trnava
Nitra
Žilina
Košice
Bratislava