Pelotón Cesta okolo Slovenska prejde Trenčianskym krajom. Súčasťou bude aj Peter Sagan


Foto: Pelotón Cesta okolo Slovenska prejde Trenčianskym krajom. Súčasťou bude aj Peter Sagan
Galéria: 3 fotky
Foto: Peter Sagan

Stoštyridsať sedem cyklistov, vrátane pätnástich Slovákov, sa v stredu postaví na štart 68. ročníka pretekov Okolo Slovenska. Medzi nimi nebude chýbať ani trojnásobný majster sveta Peter Sagan, pre ktorého to budú posledné cestné preteky v jeho úspešnej kariére. Víťaz dvanástich etáp na Tour de France a monumentálnych klasík Okolo Flámska a Paríž-Roubaix sa tak rozlúči so slovenskými fanúšikmi, ktorí ho podporovali na pretekoch po celom svete.

Prezident Slovenského zväzu cyklistiky Peter Privara verí, že fanúšikovia budú vo veľkom podporovať nielen Petra Sagana, ale aj ostatných slovenských cyklistov, či už popri trati alebo v piatich cieľových mestách. Organizátori pripravili celkovo 707, 8 súťažných kilometrov, pričom pelotón prejde cez 124 miest a obcí.

„68 rokov je už úctyhodný vek, dokonca dôchodkový. No my do dôchodku nejdeme, práve naopak, myslím si, že sa každý rok posúvame krôčik po krôčiku dopredu a snažíme sa pracovať na tom, aby boli naše preteky výborne zorganizované a mysleli sme na množstvo detailov, ktoré možno na prvý pohľad bežný fanúšik nevidí, ale chceme ich robiť dobre, aby sa k nám špičkoví pretekári radi vracali,“ vyjadril svoj postoj riaditeľ pretekov Peter Privara na poslednej tlačovej konferencii pred štartom.

Päť etáp - päť dúhových dresov

Líder tímu Cofidis bude skúsený Španiel Rubén Fernández, ktorý nedávno súťažil na Giro d’Italia. Austrálsky tím Jayco AlUla príde na Slovensko s Callumom Scotsonom a Maxom Walscheidom. Pro tím Lotto Dstny privedie jazdcov ako Lennert van Eetvelt, Jarne van de Paar a Jenno Berckmoes. Taliansky tím Corratec Vini Fantini bude reprezentovať Jakub Mareczko, a na štarte by nemal chýbať ani Giacomo Nizzolo.

Kde a kedy môžete vidieť pelotón?

  • 1. etapa: Dunajská Streda - Dunajská Streda

Prvá etapa sa uskutoční už zajtra od 18.10 hod. do cca 19.45 hod. Bude sa niesť v znamení tímovej časovky, ktorá sa na cestu okolo Slovenska vracia po desiatich rokoch. Štart a cieľ budú pri futbalovej MOL Aréne. Trať má rovinatý profil a meria 28,8 kilometra. Cyklisti prejdú aj cez motoristický okruh Slovakia Ring.

  • 2. etapa: Nitra - Hlohovec

Druhá etapa s dĺžkou 192 kilometrov sa uskutoční o 12.00 hod. vo štvrtok, a povedie cez myjavské kopanice. Na trase budú tri rýchlostné a päť horských prémií. O víťazovi sa rozhodne približne o 16.45 hod. v zámockom parku v Hlohovci, kde v roku 2019 zvíťazil Arnaud Démare.


  • 3. etapa: Piešťany - Dubnica nad Váhom

Piatková etapa, ktorá odštartuje o 13.00 hod. z Piešťan do Dubnice nad Váhom má 161,2 kilometra a dve rýchlostné a tri horské prémie. Posledných dvadsať kilometrov je rovinatých, čo nahráva šprintérom. Finišovať sa bude na Bratislavskej ulici pri mestskom úrade približne o 16.45 hod.

  • 4. etapa: Partizánske - Ružomberok

Predposledná etapa s dĺžkou 183,5 kilometra a sedem horských prémií má potenciál zamiešať celkovým poradím. Cyklisti odštartujú v sobotu o 10.20 hod., a absolvujú stúpania na Šturec a Donovaly, a dvakrát prejdú stúpanie Kalvária. Víťaza etapy spoznáme na námestí Andreja Hlinku približne o 14.45 hod.

  • 5. etapa: Liptovský Mikuláš - Štrbské Pleso

Záverečná nedeľná etapa začne o11.05 hod. bude mať tri stúpania z Tatranskej Štrby na Štrbské Pleso. Trať meria 142,3 kilometra a cieľ je naplánovaný približne o 14.45 hod. pod lyžiarskym oblúkom na Štrbskom plese.

Mapa

Zdroj: Okolo Slovenska

Polícia upozorňuje vodičov

Polícia upozorňuje vodičov, že v dňoch 26. – 30. júna 2024 sa uskutočnia cyklistické preteky. Trenčianskym krajom budú cyklisti prechádzať v dňoch 27. – 29. júna 2024. Cyklistický pelotón bude mať prednosť, policajti budú dohliadať na bezpečný priebeh pretekov a regulovať premávku.

Vodičov vyzývajú na ohľaduplnosť a trpezlivosť, odporúčajú sa uvedeným etapám ciest úplne vyhnúť. V prípade, že sa im to nepodarí, žiadajú zvýšiť opatrnosť a rešpektovať pokyny policajných hliadok.

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo


Prečítajte si viac: