Čo tak sa schladiť pri Zelenej vode? Na prírodné kúpalisko v Novom Meste nad Váhom môžete prísť autobusom


Foto: Čo tak sa schladiť pri Zelenej vode? Na prírodné kúpalisko v Novom Meste nad Váhom môžete prísť autobusom Foto: Zelená voda

Počasie sa mení takmer každý deň, no ak prídu teplé dni, viacerí vyhľadávajú miesta, kde sa môžu schladiť. Otvorená je už väčšina mestských kúpalísk, no možnosťou sú aj jazerá či prírodné kúpaliská. V Trenčianskom kraji môžete zájsť aj na Zelenú vodu v Novom Meste nad Váhom. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR toto prírodné kúpalisko schválil ako vodu určenú na kúpanie. 

História Zelenej vody

Ide o vyhľadávaný rekreačný areál, ktorý leží severovýchodne od Nového Mesta nad Váhom. Areál Zelenej vody sa počas leta využíva aj na usporadúvanie koncertov a festivalov pod holým nebom.

Štrkovisko vzniklo hospodárskou činnosťou – bagrovaním štrkopieskov v 50. až 60. rokoch minulého storočia. Koncom 60. rokov minulého storočia sa v okolí štrkoviska začalo s výstavbou severnej pláže (pláž Perla) s príslušnými komunikáciami a inžinierskymi sieťami, s výstavbou podnikových chát a súkromných chát v chatovej oblasti.

Postupne sa dobudovávali jednotlivé rekreačné objekty so zázemím pre osobnú hygienu, s ubytovacími a stravovacími kapacitami. V oblasti sa taktiež začalo s úpravami na južnej pláži (pláž Bolt). V roku 2003 sa banský úrad rozhodol vyňal časť povrchových vôd, ktoré vznikli po ťažbe štrku z jestvujúcich banských vôd v dobývacom priestore Beckov I. Následne bola povrchová voda ,,Zelená voda“ vyhlásená za vodu určenú na kúpanie (VUK). 


Čo tam nájdete?

V areáli sa nachádza stánok s občerstvením či penzión. Nájdete tam aj toalety a šatne, volejbalové plážové ihrisko, požičovňa bedmintonu, lopty, tenisové rakety a lehátka. Pláž je trávnato-štrkovitá, terasovito upravená s pozvoľným vstupom do vody. Pláž sa rozprestiera na celkovej ploche 15 000 metrov štvorcových. Priemerná hĺbka vody je 4,5 metra, miestami aj 9 metrov. Priemerná teplota vody počas sezóny je 22,5 stupňov.

Na Zelenú vodu bude počas prázdnin jazdiť aj kyvadlová doprava, ktorú budú zabezpečovať autobusy SAD Trenčín a.s., s označením na čelnom skle ZELENÁ VODA. Autobus bude premávať počas víkendu a sviatkov v pravidelných intervaloch od 5. júla 2024 do 31. augusta 2024. Prvý autobus pôjde zo zastávky Železničná stanica o 9:55 hod., následne o 10:55 a 15:55 hod. Prvý autobus pôjde zo Zelenej vody o 11:20 hod., následne o 16:17 a 18.00 hod. Cena cestovného lístka je symbolická, tak ako ostatný rok - 0,10 eur/osoba.

Zdroj: Nové Mesto nad Váhom

Viac informácií nájdete na webovej stránke mesta Nová Mesto nad Váhom. 

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: