Od júla sa mení spôsob používania platobných kariet v trenčianskej MHD


Foto: Od júla sa mení spôsob používania platobných kariet v trenčianskej MHD Foto: Redakcia

Od pondelka 1. júla sa zmení spôsob použitia platobných kariet v MHD Trenčín. Systém doterajších online platieb s tlačou papierového dokladu prejde na offline platby s dodatočnou autorizáciou karty a bez vydávania dokladu.

Táto platba bude dostupnejšia, jednoduchšia a rýchlejšia. Predaj cestovného lístka bude schválený ihneď, autorizácia karty prebehne až následne. Cestovné sa platobnou kartou už nebude uhrádzať na oranžovom termináli pri prvých dverách autobusu, ale na všetkých ostatných (žltých) termináloch, okrem predného,“ vysvetlilo mesto na webe.

Ako bude fungovať nový systém?

Nový systém predaja nebude závislý na okamžitom internetovom prostredí. Je to výhodnejšie, keďže kvalita pripojenia v autobuse môže na rôznych úsekoch trasy kolísať.

Predaj cestovného lístka bude od 1. júla schválený ihneď, následne prebehne autorizácia karty. Vybavenie cestujúceho tak bude rýchlejšie, k čomu prispieva aj fakt, že sa obmedzí tlač papierového lístka.

Ako si kúpite cestovný lístok?

Cestujúci platiaci platobnou kartou budú môcť po novom do autobusu nastúpiť ktorýmikoľvek dverami a použiť najbližší terminál. Pre nákup 60-minútového lístka stačí priložiť platobnú kartu k čítacej ploche a počkať, kým sa objaví zelené pole s textom, že cestovný lístok bol zakúpený.

Ak chcete iný ako základný lístok, treba pred priložením karty najprv použiť voľbu Vybrať pre mňa iný lístok, zvoliť druh lístka a až potom platobnú kartu priložiť. Nákup lístkov pre spolucestujúcich zostáva bez zmeny.

Ak si budete chcieť overiť platnosť lístka počas jazdy, môže tak spraviť pomocou tlačidla Skontrolovať alebo predĺžiť lístok. Po následnom priložení platobnej karty sa zobrazia aktuálne platné lístky.

Foto: trencin.sk

Aké platobné médium použiť?

Systém bude podporovať platby platobnými kartami s povolenými bezkontaktnými platbami v režime offline. Akceptované budú aj platby mobilom, smart hodinkami a pod. Postup pri nákupe lístka bude vždy rovnaký.

Ako sa preukázať pri kontrole?

V prípade kontroly cestovných lístkov sa cestujúci revízorovi preukáže rovnakým platobným médiom, ktoré použil na nákup lístka. Po jeho priložení k revízorskej čítačke sa vygeneruje token, pomocou ktorého sa overí, či k danej platobnej karte existujú aktuálne platné cestovné lístky,“ uviedlo mesto.

Ako postupovať pri prestupe?

Všetky lístky budú po novom prestupné až kým neuplynie ich časová platnosť. Pri prestupe do iného autobusu netreba platobnú kartu opäť prikladať k terminálu. Ak neviete, či je lístok stále platný, skontrolujte to prostredníctvom terminálu.


Priloženie platobnej karty po prestupe bez stlačenia príslušného tlačidla automaticky zakúpi nový lístok namiesto pôvodného (aj vtedy, ak platnosť pôvodného lístka ešte neskončila).

Ako prebehne platba?

Platba za nákup lístka bude zúčtovaná a strhnutá najskôr v nasledujúci deň po jeho zakúpení. V niektorých prípadoch môže platba prebehnúť aj neskôr alebo v jednej platbe môže byť cestujúcemu z účtu strhnuté cestovné za niekoľko zakúpených lístkov.

Niektoré kartové asociácie (MasterCard a Maestro) pri nákupe prvého cestovného lístka v daný deň vykonávajú autorizáciu karty dočasnou rezerváciou sumy od 0,10 do 3 eur na účte cestujúceho. Rezervovaná suma neodchádza z účtu, hoci cestujúcemu môže byť podľa podmienok konkrétnej banky signalizovaná (napr. SMS správou),“ doplnilo mesto.


Ako si skontrolujete platby?

Na overenie platieb je zriadená internetová služba eshoptrencin.transdev.sk. Po zadaní kódu platby si budete môcť prehliadnuť podrobnosti o cestovných lístkoch (dátum, čas, linka, zastávka). Súčasťou služby bude možnosť vytlačenia zjednodušeného daňového dokladu za tieto lístky.

Kód platby nájdete v údaji o obchodníkovi. Ten štandardne začína reťazcom TD Tr. * (skratka názvu dopravcu TD Transport) a pokračuje kódom, ktorý bude možné na overenie použiť (text TD Tr. * sa nezadáva).

Na účte chýbajú peniaze

Lístok bude v prípade chýbajúcich peňazí vydaný, no po autorizácii sa karta dostane na tzv. deny list (zoznam zamietaných kariet) a na platbu v autobuse ju už nebudete môcť použiť. Neuhradená čiastka bude z účtu strhnutá dodatočne.

Pre vyradenie karty z deny listu, je potrebné kartu priložiť k niektorému z terminálov v autobuse. Terminál platbu kartou odmietne a lístok nepredá (karta je stále na zozname odmietaných kariet), ale prebehne jej autorizácia. Ak bude úspešná, po niekoľkých minútach bude karta zo zoznamu vyradená.

Terminál platbu odmieta

Odporúčame poradiť sa s bankou, ktorá kartu vydala… V niektorých prípadoch (ak ide o novo vydanú kartu alebo kartu dlhodobo používanú bez zadania PIN kódu) bude treba potvrdiť platbu PIN kódom. Nakoľko v autobusoch MHD nie je možné zadať PIN, odporúčame kartou vykonať nákup v prevádzke, kde takáto možnosť je a následne realizovať platby v MHD,“ odporučilo mesto.

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: