Do zbierky ilavskej knižnice pribudla vzácna kniha, ktorá vyzdvihuje krásy Slovenska


Foto: Do zbierky ilavskej knižnice pribudla vzácna kniha, ktorá vyzdvihuje krásy Slovenska Foto: ilava.sk

Kniha Valdštejnská zbierka Krajiny Horného Uhorska vyšla po prvý raz v tlači a knižnica v Ilave sa môže pochváliť tým, že im pribudla do zbierky. Ide o kolekciu 220 akvarelov výborného rakúskeho akvarelistu Thomasa Endera.

Ďakujeme Ilavčanovi, historikovi - Miroslavovi Tomanovi. S jeho pomocou sme zakúpili pre knižnicu zaujímavý titul /v anglickom jazyku/, ktorý je prvý krát v tlači,“ vyjadrilo mesto svoju vďaku.

V 60-tych rokoch 19. storočia cestoval T. Ender aj po Slovensku a očarený našou krajinou, hradmi a zámkami zvečnil ich podobu na akvareloch. Sú súčasťou zbierky rukopisov a starých kníh Maďarskej akadémie vied, ktorej ich daroval gróf Valdštejn.

Okrem Ilavy sú v podobe z 19. storočia zachytené aj mnohé iné lokality ako Košeca či Lednica, zaujímavý je aj pohľad na Súľovské skaly. Kniha je pre čitateľov dostupná na prezeranie v knižnici.

Foto: ilava.sk

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: