Včerajšie počasie napáchalo škody aj v Trenčianskom kraji. Meteorológovia varujú pred búrkami počas dnešného dňa


Foto: Včerajšie počasie napáchalo škody aj v Trenčianskom kraji. Meteorológovia varujú pred búrkami počas dnešného dňa Foto: canva.com, FB/Dopravný servis - Prievidza a okolie

Stredajšie počasie potrápilo najmä západné Slovensko, kde sa územím prehnali búrky a zanechali za sebou poriadnu spúšť. Mestá a obce v Nitrianskom kraji skončili pod vodou, mnohé cesty boli zaplavené a autá sa brodili litrami vody. Niektoré úseky ciest boli zničené, pričom na nich vznikli praskliny. V obci pri Nitre dokonca zaznamenali tornádo. 

Situácia sa spočiatku nezdala byť vážna, no lejak bol tak intenzívny a prudký, že v priebehu pár minút došlo k záplavám a vytopeným budovám. V Trenčianskom kraji hasiči zaznamenali viaceré popadané stromy, zaplavené jazerá či cesty. V obci Chvojnica dnes nadránom vyhlásili poplach, pretože na miestne vedenie rozhlasu spadol strom. Cesta bola pre vodičov dlhé hodiny neprejazdná.

Aké počasie náš čaká?

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) aj dnes vydal výstrahu prvého stupňa pred búrkami, ktorá platí počas celého dnešného dňa až do polnoci. Predpokladaný úhrn zrážok sa odhaduje na 20 až 30 milimetrov za 30 minút, búrky môže sprevádzať aj silný vietor s rýchlosťou 65 až 85 kilometrov za hodinu či krupobitie, ktoré môže poškodiť vegetáciu. Súvislá vrstva krúp na komunikácii môže prechodne obmedziť cestnú premávku.

Zdroj: SHMÚ

Dávajte si preto na cestách pozor. Počas víkendu by sa mala situácia zlepšiť, no ako môžeme posledné obdobie badať, počasie je nevyspytateľné a k zmene môže dôjsť z minúty na minútu.

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: