Z teplého počasia sme sa dlho netešili. Na Slovensko prichádza výrazné ochladenie


Foto: Z teplého počasia sme sa dlho netešili. Na Slovensko prichádza výrazné ochladenie Foto: Ilustračné foto/unsplash.com

Včerajší deň sprevádzali mimoriadne vysoké teploty. V dôsledku nich na západe našej krajiny meteorológovia namerali extrémne teplú noc. Ako informuje portál noviny.sk, príkladom je obec Moravský Svätý Ján, kde teplota počas noci neklesla pod 25 stupňov Celzia. Z horúceho počasia sa však dlho tešiť nebudeme.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnom médiu Facebook uviedol, že v noci na pondelok sa v našej oblasti výrazne ochladí. Môže za to studený front, ktorý na Slovensko postúpi od západu. Najvýraznejšie ochladenie možno očakávať na západe a severe. V niektorých oblastiach budú pondelkové maximá nižšie aj o viac ako 10 stupňov Celzia ako v predchádzajúci deň.

Front so sebou prinesie aj občasné zrážky. Nevylučuje sa ani ojedinelý výskyt búrok. V noci môžu postihnúť najmä západnú polovicu krajiny. Cez deň potrápia skôr východné Slovensko.

SHMÚ vydal na dnešný deň aj niekoľko meteorologických výstrah. Dotknú sa celého Slovenska. Výstrahy druhého stupňa pre vysoké teploty budú platiť od 13:00 hod. do 17:00 hod. pre Bratislavský, Banskobystrický, Nitriansky a Trnavský kraj.


Výnimku nebudú tvoriť ani výstrahy prvého stupňa týkajúce sa búrok. Tie sa okrem Prešovského a Košického kraja budú týkať až do nočných hodín celého Slovenska. Obyvatelia Banskobystrického, Prešovského a Žilinského kraja si budú musieť dať pozor aj na intenzívnejší vietor na horách.

„Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatopenie pivníc, podchodov, podjazdov a podobne),“ uvádza SHMÚ.

Vietor môže spôsobiť škody menšieho rozsahu na porastoch a objektoch (lámanie konárov stromov, pád slabších stromov, menšie škody na strechách budov a podobne). Poletujúce trosky a nezabezpečeného predmety predstavujú riziko pre ľudské zdravie,“ dodáva.


Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: