Hrozí povinná maturita z matematiky? Študenti o tom nechcú ani počuť


Foto: Hrozí povinná maturita z matematiky? Študenti o tom nechcú ani počuť Foto: Ilustračné. Zdroj: canva.com

Strašiak každého, kto prechádzal testami z matematiky len tak-tak. Rezort školstva plánuje zaviesť povinnú maturitnú skúšku z matematiky. Načrtol to minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) na pondelkovej tlačovej konferencii.

Študenti by si mohli vyberať z viacerých úrovní maturity z matematiky. Náročnejšiu úroveň by mohli absolvovať napríklad budúci študenti technických odborov vysokých škôl. Podľa ministra je matematika dobrý základ pre rozvoj analytického myslenia a zručností.

Tejto téme sa venovali členovia Študentskej rady stredných škôl (ŠRSŠ) pod záštitou rezortu školstva. Z ich najnovšieho prieskumu, ktorý realizovali na všetkých druhoch stredných škôl po Slovensku vyplýva, že až 84 percent stredoškolákov je proti zavedeniu povinnej maturity z matematiky. Zaujímavosťou však je, že ak by si mohli vybrať jednu z úrovní maturity, ich odpovede sa priblížili k súhlasu (64,2 percenta). Z toho vyplýva, že niektorí študenti by chceli absolvovať maturitu z matematiky pod podmienkou, ak by si mohli vybrať jednu z úrovní. 

Chcú študovať alebo pracovať v zahraničí

Stredoškoláci sa už počas štúdia zamýšľajú, čo ďalej. Niektorí chcú pokračovať vo vzdelávaní na univerzite, inú chcú ísť rovno pracovať. Podľa najnovšieho prieskumu ŠRSŠ takmer dve tretiny žiakov stredných škôl chce pokračovať vo vysokoškolskom štúdiu (65 percent), no až polovica z nich preferuje štúdium v zahraničí.


Z prieskumu tiež vyplýva, že značná skupina žiakov chce minimálne dočasne opustiť našu krajinu. Tento trend je na Slovensku dlhodobý, no výsledky prieskumu ukázali ešte výraznejšie čísla, ako to bolo v posledných rokoch. Najviac študentov chce odísť z gymnázií a najmenej zo stredných odborných škôl. Čo sa týky krajov, študovať v zahraničí chcú najmä študenti z Bratislavského kraja, zahraničie najmenej láka študentov z Trenčianskeho kraja.

Drucker považuje zistené výsledky v prieskume, v rámci záujmu o štúdium v zahraničí, za problém. „Je to spätná väzba od študentov, nezatvárame si pred tým oči, aj keď tie výsledky nie sú dobré. Je to viac ako dvojnásobok reality. Problém je však v tom, že to číslo je pomerne vysoké. Ťažko sa nám hovorí, či bolo pred piatimi alebo desiatimi rokmi iné, preto treba robiť prieskumy pravidelne,“ zhodnotil šéf rezortu školstva.

Prieskum bol vytvorený na vzorke 15-tisíc respondentov od 15. februára do 5. marca 2024 vo všetkých krajoch a na všetkých typoch stredných škôl.

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: