Obyvatelia sídliska Sihoť sa sťažujú na nepríjemný zápach. Čo ho spôsobuje?


Na Sihoti trápi obyvateľov nepríjemný zápach. Čo to je?

Foto: Obyvatelia sídliska Sihoť sa sťažujú na nepríjemný zápach. Čo ho spôsobuje? Foto: Facebook

Obyvateľov trenčianskeho sídliska Sihoť III a IV trápi nepríjemný zápach, ktorý sa šíri najmä vo večerných hodinách. O pomoc preto požiadali trenčiansku samosprávu, ktorá situáciu preverila. „Zistili sme, že zápach priamo súvisí s vývozom zeminy z čistenia a prania cukrovej repy na prenajaté pozemky v katastrálnom území Trenčín – Opatová,“ uvádza mesto na webovej stránke.

Zápach sa zintenzívňuje zmenou počasia. Podľa zistených informácií mesta vedenie spoločnosti Považský cukrovar vývoz ukončilo k 28. júnu 2024. Aktuálne však pokračuje rozhŕňanie zeminy na poliach, kde sa navýšením ornice zvyšuje úrodnosť parciel. Rozhŕňanie plánujú ukončiť do 19. júla 2024.

„V závislosti od počasia je možné, že pri prácach bude vznikať i väčší zápach z rozkladu organických látok v zemine. Vedenie cukrovaru sa ospravedlňuje obyvateľom Trenčína za prípadné nepríjemnosti a žiada o zhovievavosť,“ informuje mesto.

Podľa spoločnosti je zápach prírodného pôvodu a nie je škodlivý. Postupne by mal zmiznúť asi 2 až 3 týždne po ukončení prác a presušení zeminy, čo však závisí od počasia. Tieto práce sa štandardne vykonávajú v marci až máji, ale pre veľké množstvo zrážok v repnej kampani a aj po nej sa množstvo zeminy navýšilo a celý proces je oneskorený. Cukrovar sa bude snažiť skrátiť časové obdobie manipulácie s uloženou zeminou na minimálne možné obdobie.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu


Prešov
Trnava
Košice
Žilina
Bratislava
Banská Bystrica
Trnava
Košice
Prešov
Nitra
Nitra
Bratislava
Žilina
Banská Bystrica