Teploty dnes stúpajú ešte vyššie. Pripravte sa na rekordné horúčavy, večer prídu búrky


Extrémne horúčavy nás sprevádzajú aj dnes. Večer príde schladenie

Foto: Teploty dnes stúpajú ešte vyššie. Pripravte sa na rekordné horúčavy, večer prídu búrky Foto: canva.com

Začiatkom týždňa odštartovalo leto ako sa patrí. Celý deň je jasno, hrejú nás vysoké teploty a deti si užívajú prázdniny v bazénoch či záhradách. Dnešný deň nie je výnimkou, už od rána sa teploty šplhajú k 30 stupňom, popoludní budú teploty stúpať až k 35 stupňom. Ide doposiaľ o najvyššie hodnoty, aké naše teplomery toto leto namerali.

„Na našom území už v plnej miere odštartovala vlna extrémnych horúčav. Do našej oblasti od juhozápadu prúdi veľmi teplý, pôvodom tropický vzduch. Tento vzduch je zároveň aj vlhší a vplyvom toho zaznamenávame na našom území veľmi dusné počasie.“ uvádza portál imeteo.sk.

Pred extrémnymi horúčavami však varujú aj meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ), ktorí vydali výstrahy pred vysokými teplotami. Výstrahy druhého stupňa platia pre okresy Trenčín, Nové Mesto nad Váhom, Prievidza, Bánovce nad Bebravou a Partizánske, kde bude teplomer ukazovať 36 °C. 

Zdroj: SHMÚ


Miernejšie, no stále horúce počasie očakávajte v okresoch Myjava, Ilava, Púchov a Považská Bystrica, kde SHMÚ vydal výstrahu prvého stupňa pred vysokými teplotami. Na týchto miestach počítajte s teplotou 33 až 34 stupňov. 

Večer príde schladenie

Horúčavy by však večer mali vystriedať búrky, ktoré k nám prídu od západu. Studený front so sebou prinesie pomerne intenzívne búrky. „Pôjde o frontálne búrky, ktoré budú okrem lejakov nebezpečné aj silnými poryvmi vetra,“ upozorňuje portál imeteo.

Na našom území by sa mali búrky počas nočných a skorých ranných hodín vyskytovať predovšetkým na západnom a severozápadnom Slovensku, tie by mohli byť lokálne aj výraznejšie. Meteorológovia vydali pred búrkami výstrahy aj v Trenčianskom kraji, platia pre všetky jeho okresy. 

Počas zajtrajšieho dňa by tak teploty mali klesnúť, v niektorých lokalitách sa môžu vyskytnúť aj búrky, ktoré budú trvať od rána 8:00 do večera 20:00 hod.



Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Trenčiansky kraj