Stan na Pohode spadol 15 rokov po tragédii. V roku 2009 zomreli na trenčianskom letisku dvaja ľudia


Tragédia na Pohode sa stala pred 15 rokmi

Foto: Stan na Pohode spadol 15 rokov po tragédii. V roku 2009 zomreli na trenčianskom letisku dvaja ľudia Foto: Facebook/I Love Trenčín

V sobotu 18. júla 2009 Slovenskom otriasla mimoriadna tragédia. Silný vietor na Pohode strhol javiskový stan, desiatky návštevníkov sa zranili a dvaja ľudia zraneniam podľahli. O život prišiel 29-ročný muž z Piešťan a do troch mesiacov aj 19-ročná Nikola z Omšenia pri Trenčíne.

O pätnásť rokov neskôr spadol ďalší stan a vedúci festivalu Michal Kaščák čelí rovnakej dileme. Festival sa pre tento ročník skončil. Či sa Pohoda vráti aj budúci rok je otázne. 

Ten istý scenár

Včera sa na festivale stalo obdobné nešťastie, podľa zatiaľ dostupných informácií však obete neprinieslo. Búrka strhla stan Slovenskej sporiteľne, niekoľko ľudí bolo zranených. Na mieste zasahovali záchranári i hasiči. Organizátori sa napokon rozhodli festival ukončiť, bezpečnostnú kontrolu stanov by nestihli spraviť skôr ako do 24 hodín.

„Po dôslednom zvážení časových možností kontroly bezpečnosti festivalových stavieb sme sa rozhodli, že Pohodu 2024 musíme ukončiť,“ informovali organizátori. 


V roku 2009 spadol stan O2. Koncert AMO a United Flavour v ňom pokračoval aj napriek búrke. Vietor strhol kovové konštrukcie a zranil ľudí, ktorí boli pod ním. Podobne ako aj tento rok, na mieste vznikla panika, ľudia si utekali zbaliť stany a skryť sa do áut. Mnoho návštevníkov odišlo hneď večer, na letisku vznikali zápchy. 


Prieťahy v konaní

Pád stanu spred 15 rokov je zodpovednosť nemeckej spoločnosti Laudauer-Weihnachtscircus, ktorá stan prevádzkovala. Jej riaditeľ Jakob Bossert bol obvinený z trestného činu všeobecného ohrozenia. Mohol dostať štyri až desať rokov za mrežami. V roku 2019 však Okresný súd v Trenčíne vyšetrovanie zastavil a postúpil ho na ďalšie konanie do Nemecka.


Dôvodom malo byť, že Bossert trpí od nešťastnej udalosti vážnymi psychickými stavmi. O tri roky neskôr uznal disciplinárny senát sudkyňu Beátu Schmidtovú za vinnú z prieťahov v konaní a nehospodárnosť. Sudkyne bol tri mesiace zrážaný plat o 30 %.

Stan postavili zle

„Prebehlo niekoľko pojednávaní v občiansko-právnom spore, ktorý vedieme s nemeckým dodávateľom. Bohužiaľ, doteraz nebolo vytýčené pojednávanie v trestno-právnej veci. Pán Bossert (majiteľ spadnutého stanu) ukázal veľkú mieru arogancie a nezáujmu o celé toto nešťastie,“ povedal v tom čase Kaščák s tým, že sa Bossert vyhýba vypočutiu a naťahuje čas.

Súd vinu nemeckej firme priznal v roku 2019, išlo však o iný spor. Organizátorom Pohody zaplatili 33-tisíc škodu a museli zaplatiť trovy súdneho konania. Firma mala priviezť nesprávny stan a postaviť ho zle. Stan mal mať uzavreté steny, ale firma ho tak nepostavila. Podľa rozhodnutie súdu stan navyše nebol pripravený pre tak silný vietor. 



Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Trenčiansky kraj