Festival Pohoda sa spamätáva po hrôzostrašnej búrke, ktorá rozmetala stany. Kto zlyhal?


Názory na kroky organizátorov Pohody sa rôznia. Kto zlyhal?

Foto: Festival Pohoda sa spamätáva po hrôzostrašnej búrke, ktorá rozmetala stany. Kto zlyhal? Foto: Facebook/Polícia SR - Trenčiansky kraj

Pohoda 2024 odštartovala vo štvrtok 11. júla. Počas troch dní bolo naplánovaných množstvo koncertov, slovenskej aj zahraničnej scény, rôzne workshopy, cirkusy či iné sprievodné aktivity. Pohoda patrí medzi najväčšie festivaly na Slovensku, ktoré každoročne navštevujú desaťtisíce fanúšikov. V roku 2023 sa dokonca stala Najlepším stredne veľkým festivalom v Európe na najprestížnejších festivalových cenách European Festival Awards 2023.

Všetko prebiehalo bez problémov. V areáli festivalu bola prítomná polícia, ktorá kontrolovala priebeh podujatia aj záchranári, ktorí boli v prípade potreby ihneď nápomocní. Počasie sa už pár dní javilo ako nebezpečné a počas včerajšieho dňa boli vydané aj výstrahy pred búrkami. Ráno sa spustil dážď, ktorý však po čase pominul a návštevníci pokračovali v aktivitách.

Zrazu sa areál pred ôsmou hodinou večer ponoril do tmy a nad festivalom sa objavila obrovská halda mrakov. Ľudia opisovali, že to vyzeralo ako záber z apokalyptického filmu. Podľa informácií portálu imeteo.sk je každoročnou súčasťou Pohody aj meteorológ zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ), ktorý kontroluje predpoveď počasia priamo na mieste. Práve vďaka nemu organizátori približne polhodinu pred prichádzajúcou búrkou poslali návštevníkov do bezpečia a program prerušili.

„Búrkový systém prekročil hranice Slovenska po 19:00 a následne rýchlo postupoval cez severozápadné Slovensko. Okolo 20:30 sa búrky prihnali do Trenčína, kde boli taktiež sprevádzané nárazovým vetrom s rýchlosťou cez 80 km/h. Varovanie bolo vydané a pred príchodom búrky bol festival prerušený a ľudia boli vyzvaní sa ukryť do bezpečia,“ opísal portál.

Názory na kroky organizátorov sa rôznia

Kým jedni súcitia s organizátormi, ďalší ich obviňujú z nerozvážnych krokov. „Organizátor totálne zlyhal. Stačilo sledovať meteo radar s počasím a bolo jasné vidieť, dve hodiny dopredu, že niečo sa blíži!!“ myslí si jeden z komentujúcich. „Na tak obrovskom festivale nikto nesledoval počasie? Organizátor by mal okamžite vyvodiť zodpovednosť!!!“ hnevá sa ďalší.


K nešťastnej udalosti sa vyjadrila aj bývalá moderátorka televízie TA3 Anka Žitná Lučaiová, ktorá momentálne pracuje pre Plusku. „Očakávala by som, že niečím podobným sa budú riadiť aj organizátori veľkého festivalu, ktorí majú na ploche a v stanoch tisíce ľudí.  Obzvlášť, ak už v minulosti mali v rovnakej situácii obete na životoch. Chápem, že festival má finančné problémy a je už pár rokov v ťažkých stratách, ale vedieť, že ide silná búrka a nestopnúť ho, je ignorantstvo a cynizmus par excellence,“ napísala na sociálnej sieti.

Na jej verejný status zareagoval novinár a riaditeľ online Denníka N Konštantín Čikovský, ktorý bol na festivale. „Pravda je presne opačná: vedeli všetko včas a od najlepších odborníkov priamo na mieste, všetkých účastníkov varovali všetkými existujúcimi kanálmi, ja osobne som za tú možno vyše hodinu tak desaťkrát počul výzvu, aby sme odišli do malých stanov alebo áut mimo centra areálu. A program bol samozrejme zastavený.“

Všetci vedeli, že prichádza nebezpečná búrka

V čase prichádzajúcej smršti aktuálne na pódiu vystupovala kapela Pražský výběr. Súčasťou skupiny je aj Iva Pazderková, ktorá opísala situáciu tesne pred nešťastím. „Niekoľko hodín sme vedeli, že tesne po skončení koncertu príde nebezpečná búrka. Prišla. Vedeli to všetci vrátane organizátorov. Vo chvíli, kedy vyzvali tisícky divákov, aby sa schovali do áut, ostávalo päť minút do apokalypsy. Pýtali sme sa pred koncertom a produkčná odpovedala, že sa to snáď v okolitých horách roztrhá. Ja s priateľom sme minútu po koncerte odišli a vďaka tomu sme v poriadku. Totálne zlyhanie organizátorov, obzvlášť po nešťastí v roku 2009.“

Organizátori festivalu Pohoda ešte nezverejnili oficiálne stanovisko k tomu, čo sa udialo a či tomu dokázali predísť. Prípad si prevzala aj polícia Trenčianskeho kraja, ktorá začala trestné stíhanie vo veci všeobecného ohrozenia.



Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Trenčiansky kraj