Budúcnosť Pohody je otázna, hovorí Kaščák. Na Slovensko má prísť aj majiteľ spoločnosti, ktorá stan stavala


Budúcnosť Pohody je otázna, povedal vedúci festivalu Kaščák

Foto: Budúcnosť Pohody je otázna, hovorí Kaščák. Na Slovensko má prísť aj majiteľ spoločnosti, ktorá stan stavala Foto: Facebook/Polícia SR - Trenčiansky kraj

Organizátori festivalu Pohoda zvolali deň po nešťastí tlačovú konferenciu. Pod stanom Slovenskej sporiteľne bolo zranených celkovo 29 ľudí. Z toho jedna žena bola zranená stredne ťažko. Záchranári vyvrátili medializované informácie, že by išlo o zlomeninu driekovej panvy. Žena mala zranený bedrový kĺb, záchranári informovali, že v teréne je diagnostika zložitejšia.

Vedúci festivalu Michal Kaščák sa poďakoval dobrovoľníkom, hasičom a organizátorom. Budúcnosť festivalu je podľa neho otázna„Následky sú vzhľadom na to čo sa udialo, až nie také hrozivé. Je nám však ľúto každého zranenia. Uvedomujeme si, čo to pre mnohých ľudí znamená aj čo to znamená pre náš festival,“ povedal. 

Na Slovensko príde aj majiteľ spoločnosti, ktorá stan postavila

Situácia je však podľa neho iná ako v roku 2009. Na Slovensko má dnes večer pricestovať aj riaditeľ spoločnosti, ktorá stan stavala a bude odpovedať aj na novinárske otázky. Spoločnosť funguje od roku 1989 a podľa informácií organizátorov, ide o vôbec prvý kolaps stanu, ktorý sa im stal


Kaščák tiež opísal, ako sa organizačný tím rozhodoval, či festival zruší. „Vzali sme si krátky čas na premyslenie, boli sme si prezrieť areál a napokon sme sa rozhodli, že by sme nedokázali garantovať úplné bezpečie ľudí, ktorí by na festivale ostali. Rozhodli sme sa nepokračovať a toto rozhodnutie považujem za jediné správne,“ vysvetľuje. 


Rybníček odmieta, že by vedeli situáciu predvídať

Tlačovej konferencie sa zúčastnil aj primátor Trenčína Richard Rybníček. Potvrdil, že búrka zasiahla aj mesto. „Bola to jednoznačne najsilnejšia smršť, ktorá v Trenčíne za posledné mesiace bola. Z mesta nám hlásili popadané stromy, takže sa to netýkalo len letiska. Michal Kaščák situáciu riešil s pokojom, bolo vidieť, že im na bezpečnosti návštevníkov záleží,“ povedal. 


Rybníček tiež dementoval úvahy na sociálnych médiách, že by organizátori vedeli udalosť predvídať a manažérsky zlyhali. „Ak si niekto myslí, že sa to dalo určiť dopredu, že sa to dalo predvídať, tak nemá pravdu. Ak vám povedia, že o jednej máte skončiť festival, lebo o deviatej príde búrka, tak tí ľudia nevedia, čo to znamená,“ povedal. 

Kaščák navyše potvrdil, že dostali informáciu, že sila vetra nemala presiahnuť výdrž stanu„Ak by sme vyhlásili evakuáciu na záložnú evakuačnú plochu, tak by sme výrazne zvýšili koncentráciu ľudí a riziko zásahu bleskom,“ objasňuje Kaščák s tým, že za daných okolností robil jeho tím maximum. Prečo stan napokon spadol zatiaľ nie je zrejmé, prebieha policajné vyšetrovanie. 

 



Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Trenčiansky kraj