Falošní kuriéri Slovenskej pošty vás chcú pripraviť o peniaze. Nenechajte sa oklamať


Letná vlna podvodov mieri na vaše telefóny. SMS-ky od falošných kuriérov

Foto: Falošní kuriéri Slovenskej pošty vás chcú pripraviť o peniaze. Nenechajte sa oklamať Foto: Ilustračné/iStock.com

Horúce letné dni prinášajú nielen teplotné rekordy, ale aj novú vlnu podvodných SMS správ, ktoré v posledných dňoch zaplavujú telefóny Slovákov. Podvodníci sa tentoraz vydávajú za kuriérov Slovenskej pošty. Ide už o takmer tradičnú formu podvodu.

Snažia sa zneužiť situáciu a prichádzajú so starou známou fintou. Tvrdia, že „vaša zásielka nemôže byť doručená kvôli chýbajúcej adrese.“ Na ľudí apelujú, aby sa poponáhľali a doplnili údaje, inak kuriér zásielku vráti späť, informuje Polícia Slovenskej republiky. Táto správa sa na prvý pohľad môže zdať dôveryhodná, avšak pri bližšom pohľade je jasné, že ide o podvod.

Pokúšajú sa o sofistikovaný podvod

Podvodníci sa snažia získať dôveru tým, že správa je napísaná sofistikovane a vyzerá naozaj seriózne. Informujú, že zásielka nemohla byť doručená hneď dvakrát, čím vytvárajú naliehavý pocit. Pri podrobnejšom preskúmaní správy je však zrejmé, že obsahuje chyby spôsobené strojovým prekladom.

Fakt, že správa často prichádza z telefónneho čísla s predvoľbou africkej Angoly, je ďalším indikátorom podvodu. Na konci správy vás dokonca podvodníci „úprimne“ pozdravia, čo len pridáva na absurdite celej situácie.

Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky

Nedajte sa nachytať

Podvodníci sa spoliehajú na to, že človek klikne na nimi zaslaný odkaz. Ten ho následne presmeruje na stránku, ktorá sa tvári ako platobná brána. Na tejto falošnej stránke vyžadujú doplnenie údajov o platobnej karte. Ak tak človek urobí, podvodníci okamžite získajú prístup k jeho peniazom.



Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky

Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy