Obžalovaný za nešťastie na Pohode 2009 vraj trpí samovražednými sklonmi a nemôže pokračovať v súdnom procese


Súdny proces z Pohody 2009 stále nie je ukončený

Foto: Obžalovaný za nešťastie na Pohode 2009 vraj trpí samovražednými sklonmi a nemôže pokračovať v súdnom procese
Galéria: 7 fotiek
Foto: Tvnoviny

Nepredvídateľná sila vetra rozhodla tento rok opäť o osude účastníkov festivalu Pohoda. Po páde veľkého stanu sa história zopakovala a festival musel byť predčasne ukončený. Tentokrát však roztrhnutý stan nebral životy, no ľahšie zranenia utrpeli takmer tri desiatky ľudí a jedna členka organizačného tímu vyšla s nehody so zlomeninou bedrového kĺbu.

Pätnásť rokov po tragédii na festivale Pohoda 2009 súd odznova rozhoduje, či otvorí proces s nemeckým podnikateľom Jacobom Bossertom. Vtedajší šéf firmy, ktorá stavala zničený stan, bol obžalovaný z trestného činu všeobecného ohrozenia. Kauza nešťastia na Pohode v roku 2009 nie je pre prieťahy zo strany súdu doteraz uzavretá, píše denník SME.

Pri veternej smršti sa v roku 2009 zranili desiatky ľudí a dvaja napokon zraneniam podľahli. Nové zistenia ukazujú, že súd navyše v roku 2019 trestné stíhanie voči Jacobovi Bossertovi prerušil bezdôvodne. Po opakovanom nešťastí na letisku v Trenčíne začala polícia trestné stíhanie pre všeobecné ohrozenie, tak ako to urobila v roku 2009.

Galéria: 7 fotiek

Vyšetrovanie viedlo ku záveru, že Bossertova firma Laudauer-Weihnachtscircus pri stavbe stanu nedodržala predpisy. Bývalému šéfovi firmy, ktorý žije v Nemecku, za to hrozilo štyri až desať rokov väzenia. Proces stále nie je ukončený. Vyšetrovanie sa neustále naťahovalo a prípad sa na Okresný súd v Trenčíne dostal až v septembri 2016. „V júli 2019 sudkyňa Beata Schmidtová stíhanie Bosserta prerušila z dôvodu závažných psychických stavov,” píše denník SME.


Jacob Bossert má psychickými poruchami trpieť od roku 2009, keď došlo k tragédii na letisku. Zo stanoviska, ktoré teraz redakcii SME poskytol hovorca súdu Roman Tarabus, vyplýva, že verdikt zrušil v januári minulého roka Krajský súd v Trenčíne. Dôvodom malo byť, že Okresný súd rozhodol vecne nesprávne a nezákonne.

Existencia ťažkej choroby u obžalovaného podľa krajského súdu nebola nespochybniteľne preukázaná odbornými posudkami.Nie je možné urobiť nespochybniteľný záver o nemožnosti postaviť obžalovaného v aktuálnom čase pred súd pre ťažkú chorobu,” tvrdí pre SME súd. Okresnému súdu nariadil, aby prípad znovu otvoril a aby čo najrýchlejšie zabezpečil od nemeckých orgánov riadny znalecký posudok. Bossert sa podrobil psychiatrickému vyšetreniu, ktorý preukázal samovražedné sklony.

Galéria: 7 fotiek

Súd momentálne žiadal, aby bolo zistené, či sa muž podrobuje liečbe, či je schopný sa na súde zúčastniť aspoň prostredníctvom videohovoru alebo dá súhlas na priebeh procesu bez jeho prítomnosti. Obhajoba sa mala vyjadriť do konca apríla, stanovisko však v lehote nedoručila. Až koncom júna poslala vyjadrenie, v ktorom vysvetľuje zložitosť situácie, pre ktorú proces nepripúšťa.

Kauzu naďalej rieši sudkyňa Schmidtová, ktorú už v máji 2022 disciplinárny senát pre prieťahy v konaní potrestal 30-percentnými zrážkami z platu na tri mesiace. V roku 2019 súd rozhodol v prospech festivalu a prikázal nemeckej spoločnosti vyplatiť mu odškodné viac ako 33-tisíc eur a aj súdne trovy. Ani to však dnes už neplatí, najvyšší súd rozhodnutie zrušil.





Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Trenčiansky kraj