Pri Prievidzi objavili vzácneho orla skalného. Bol celý doráňaný a vysilený, so zlomenou nohou


Pri Prievidzi objavili vzácneho orla skalného

Foto: Pri Prievidzi objavili vzácneho orla skalného. Bol celý doráňaný a vysilený, so zlomenou nohou Foto: Ilustračné/Pixabay.com

Obyvatelia obce Radobica v Prievidzi objavili cez víkend doráňaného a vysileného orla skalného. Vraj bol vyčerpaný a so zlomenou nohou pricupital k ľuďom, ktorí ihneď kontaktovali ochranárov, vďaka čomu prežil. Tí konštatovali, že dvojnásobnú zlomeninu si pravdepodobne spôsobil pri love alebo zakliesnením do haluziny. Okrem toho prispeli k zhoršeniu jeho stavu aj horúčavy a búrky. „Tá búrka to len dorazila, ale hlavne to teplo ho zabíjalo. Došiel v takom zúboženom stave, že sme mysleli, že sú to jeho posledné minúty,“ hovorí ochranár Správy Chránenej krajinnej oblasti Ponitrie Viktor Mlynek pre STVR.

Podľa ochranárov vstal z mŕtvych 

Zachránený orol skalný, asi trojročný jedinec, je teraz v opatere ochranárov z Nitry, ktorí mu zabezpečili tieň, potravu, podporné látky a vodu. K ideálnym podmienkam na zotavenie pridali aj jeho dočasný pobyt v menšej voliére, ktorá má zabezpečiť obmedzený pohyb, práve kvôli zraneniu. Neskôr ho presunú do rozlietavacej voliéry. 

Orla skalného sme ešte asi nemali. Mali sme orla krikľavého, orla kráľovského, ale myslím, že v našej rehabilitačnej stanici je tu prvýkrát orol skalný,“ uviedol Radimír Siklienka, riaditeľ Správy Chránenej krajinnej oblasti Ponitrie.

Jeho rehabilitáciu odhadujú ešte približne na mesiac. Po jej ukončení sa rozhodne, či bude môcť byť vypustený späť do voľnej prírody, alebo bude potrebná ďalšia operácia.

Nádej na nový začiatok

Orly skalné patria k najvzácnejším dravcom na Slovensku, kde hniezdi približne 120 párov. Na západnom Slovensku sú však zriedkavé.  „Skôr sa vyskytuje vo vyšších polohách, takže na strednom Slovensku, vo Vysokých Tatrách, v Nízkych Tatrách a podobne. V našej pôsobnosti vieme o piatich hniezdach,“  dodal Siklienka. Zraneného orla plánujú ochranári po doliečení vypustiť späť do okolia miesta nálezu, kde by o dva až tri roky mohol vytvoriť pár a zahniezdiť.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Zdroj: STVR

Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy