V Trenčíne sa plánuje obnova viacerých budov. Mesto má dostať 14-miliónovú investíciu


Do obnovy budov v Trenčíne pôjde ďalších 14 miliónov eur

Foto: V Trenčíne sa plánuje obnova viacerých budov. Mesto má dostať 14-miliónovú investíciu Foto: visit.trencin.sk

S projektom Európskeho hlavného mesta kultúry 2026 (EHMK) súvisí aj plán rekonštrukcie a obnovy kultúrnych pamiatok, kultúrnych inštitúcií či sadové a parkové úpravy v Trenčíne. Tento projekt podporí Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR z Operačného programu Slovensko.

Ide o ďalšiu výzvu, ktorú rezort vyhlásil. Samosprávy a inštitúcie môžu na svoje zámery čerpať 14,3 milióna eur, o použití financií rozhodnú priamo v regióne. Informoval o tom v utorok 22. júla na brífingu v Trenčíne minister investícií Richard Raši (Hlas-SD).

Vyhlásili sme ďalšiu výzvu pre EHMK Trenčín v objeme 14,3 milióna eur. Výzva sa zameriava na obnovu budov, môže to byť Trenčiansky hrad, synagóga, knižnica, galéria, župný dom. Ide o výzvu v rámci integrovaných územných investícií, teda o tom, na čo sa tieto peniaze použijú, nebude rozhodovať nikto na ministerstve a v Bratislave, ale priamo sa o nich rozhodne v regióne,“ uviedol R. Raši pre portál spravy.rtvs.sk.


Financie sa môžu čerpať na výstavbu, stavebné úpravy, rekonštrukcie či parkové úpravy. R. Raši priblížil, že ide o pokračovanie prvej výzvy v objeme 20 miliónov eur, ktorú MIRRI vyhlásilo vlani v decembri. Spolu do regiónu pôjdu financie vo výške 34,3 milióna eur.

My ako mesto s Trenčianskym samosprávnym krajom robíme všetko pre to, aby sme dokázali finančné prostriedky z týchto výziev vyčerpať, aby do konca roka 2025 alebo počas roka 2026 boli všetky projekty zrealizované a mohol sa projekt EHMK realizovať,“ povedal primátor Richard Rybníček.

Mesto sa chce uchádzať o financie na kultúrne centrum Dlhé hony, časť peňazí pôjde aj na dokončenie synagógy. Z prvej výzvy realizuje rekonštrukciu pešej zóny. Primátor tiež vyhlásil, že Trenčín je na projekt EHMK 2026 celkom dobre pripravený.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Trenčiansky kraj