Aké podujatia v Trenčianskom kraji na vás čakajú posledný júlový víkend? Prinášame vám pár TIPOV


Pár tipov na víkendové podujatia v Trenčianskom kraji

Foto: Aké podujatia v Trenčianskom kraji na vás čakajú posledný júlový víkend? Prinášame vám pár TIPOV Foto: hudobneleto.sk, galuska.sk, facebook/Hrad Beckov

Prinášame vám pár tipov na kultúrne podujatia, ktoré sa uskutočnia posledný júlový víkend v Trenčianskom kraji. Čaká vás špeciálny víkend na hrade Beckov, v kaštieli Orlové či hudobný festival v Trenčianskych Tepliciach.

Štyri obdobia v historickom kaštieli Orlové

Príďte zažiť štyri obdobia spoločenského života a historickej gastronómie do kaštieľa Orlové. Počas štyroch termínov od 12:00 do 18:00 hod. vás čakajú gastronomické špeciality z daného historického obdobia spolu so zaujímavým a tematickým programom pre menších aj dospelých divákov. Vstup je zadarmo.

V nedeľu 21. júla bolo podujatie zamerané na obdobie stredoveku, no čakajú vás ešte tri:

  • 28. júla (nedeľa) – renesancia,
  • 18. augusta (nedeľa) – baroko,
  • 25. augusta (nedeľa) – súčasnosť.

Vínko naše čachtické

Sobotňajší program podujatia Vínko naše čachtické poteší nielen milovníkov histórie, ale aj gurmánov. Dozviete sa o bohatej histórii slovenského vinohradníctva a budete môcť ochutnať kvalitné víno.

Podujatie začína o 13:00 hod. v Draškovičovom kaštieli v Čachticiach (v obrazovej sále). Všetky vína z produkcie Čachtických chotárov sú vyrábané na mieste, kde pôvodne stál Báthoryčkin kaštieľ. Vstup na podujatie a degustácia sú zdarma.

Japonský víkend na hrade Beckov

Posledný júlový víkend na hrade Beckov pocestujete v čase aj priestore až do krajiny vychádzajúceho slnka. Máte jedinečnú možnosť okúsiť tradičnú japonskú kultúru.


Program (sobota, nedeľa – pódium):

  • 10:00 sokoliarske vystúpenie,
  • 11:00 Ako sa správne obliecť – názorná ukážka s výkladom o tradičnom japonskom odeve,
  • 13:00 Tamešigiri alebo ako správne používať japonské meče – výklad o zbraniach a ukážky ich použitia,
  • 15:00 sokoliarske vystúpenie,
  • 16:00 ukážkovy sparing v modernej zbroji,
  • 17:00 sokoliarske vystúpenie.

V rámci sprievodných aktivít sa môžete tešiť na tradičnú japonskú kuchyňu a ukážky sečných zbraní, iadžitsu a lukostreľby. Pripravené sú aj dielne, v ktorých si môžete vyrobiť nádoby z tekvíc a slamenných topánok, furošiki (zdobenie látok) a kumihimo (výroba ozdobných šnúrok).

Nebude chýbať odievanie do kimona, dobová kuchyňa, japonská čajovňa Nagomi, klasické komentované prehliadky hradu a remeselníci. Počas podujatia platí vstupné okruh A, ktoré si môžete kúpiť priamo v pokladni hradu.

Slávnosti bratstva Čechov a Slovákov

V sobotu 27. júla a najmä v nedeľu 28. júla sa na Veľkej Javorine uskutočnia Slávnosti bratstva Čechov a Slovákov. Hlavný program začína v nedeľu ráno o 8:30 hod. pri pamätnej tabuli na Holubyho chate.

Na veľkom pódiu vystúpia: MS Boršičané - pri pamätníku, DH Javorinka zo Strání, FS Komárany, Limbora, DH Moravské Lieskové, SLPT Danaj Strážnice, Cigánski diabli, FS Javorinka z Lubiny, Nedvědovi a mnoho ďalších.

Hudobné leto Trenčianske Teplice

Zavítajte do obľúbeného kúpeľného mestečka a vychutnajte si poriadnu dávku kultúry. Festival Hudobné leto sa už tradične koná v Trenčianskych Tepliciach, no pôvodne bol festivalom vážnej hudby.


Doba sa mení a aj my sme sa rozhodli pozmeniť koncept Hudobného leta, ktoré v minulosti prinášalo hlavne komornú hudbu. Repertoár sme rozšírili aj o iné žánre, pričom sme dbali na to, aby festival Hudobné Leto Trenčianske Teplice naďalej prinášal návštevníkom očakávanú kvalitu umeleckého zážitku,“ píše festival na webe.

V sobotu 27. júla vystúpia The Ladies Ensemble, ide o slovenský dámsky komorný orchester. Sólistkami otváracieho koncertu budú sopranistka Mária Štúrová z opery SND a huslistky Lucia Harvanová a Anežka Kara, členky orchestra Slovenskej Filharmónie.

V nedeľu 28. júla o 19:00 hod. vystúpi obľúbená speváčka Zuzana Smatanová, ktorá oslávi 20 rokov na scéne. Zahrá všetky svoje známe piesne, preto by ste si jej koncert v Kursalone nemali nechať ujsť.

Baťovianska galuska

Na Námestí SNP v Partizánskom pre vás pripravujú už 7. ročník obľúbeného cyklistického podujatia Baťovianska galuska. Bude sa konať poslednú júlovú nedeľu 28. júla.

Pre najmenšie deti je pripravený 1000 metrový okruh ulicami mesta, mimomestské trasy 110 km, 59 km a 35 km zavedú cyklistov do blízkych aj vzdialených dedín, najdlhšia z nich vedie až okolo vodnej nádrže a rekreačného strediska Duchonka.

Podujatie sa koná za každého počasia a je organizované za plnej cestnej premávky. Preto žiadame účastníkov, aby sa správali disciplinovane a dodržiavali pravidlá cestnej premávky. Tiež upozorňujeme, že podujatie nemá charakteristiku pretekov,“ uviedli organizátori na webe. Všetky základné informácie o trasách a registrácii nájdete na galuska.sk.



Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Trenčiansky kraj