Silný vietor, krúpy aj povodeň. Búrky aktuálne trápia viaceré okresy Trenčianskeho kraja


Silný vietor, krúpy aj povodeň. Búrky aktuálne trápia Trenčiansky kraj

Foto: Silný vietor, krúpy aj povodeň. Búrky aktuálne trápia viaceré okresy Trenčianskeho kraja Foto: Ilustračné. Zdroj: canva.com

Ešte doobeda to vyzeralo, že dnes nás silný dážď nečaká. Počasie sa však zmenilo krátko popoludní, kedy nad naše územie prišiel studený front, na ktorom sa tvoria búrky. „Prvé búrky sa vyskytli už predpoludním v oblasti severozápadného a nakoniec aj v oblasti západného Slovenska, kde sa pôvodne búrky neočakávali. Všetko to však závisí od instability vzduchovej hmoty. Vzduch sa na západe nakoniec dostatočne prehrial a vznikli lokálne búrky, ktoré však neboli výrazné,“ informuje portál imeteo.sk.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahy prvého stupňa pred búrkami aj v niektorých častiach Trenčianskeho kraja. Ide o okresy Trenčín, Ilava, Púchov, Prievidza, Považská Bystrica a Bánovce nad Bebravou. Na týchto miestach počítajte s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za 30 minút, s nárazmi vetra 65 až 85 kilometrov za hodinu aj s krúpami, ktoré môžu poškodiť vegetáciu. Súvislá vrstva krúp na komunikácii môže prechodne obmedziť cestnú premávku.

Zdroj: SHMÚ

Foto: Krúpy zaznamenali v meste Nováky, ktoré priniesla búrka približne pred hodinou.Foto: iPočasie na Slovensku - iMeteo.sk

Meteorológovia varujú aj pred povodňami, ktoré sa môžu vytvoriť najmä v okresoch Prievidza a Bánovce nad Bebravou. „Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom PA. Je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov,“ upozorňujú zo SHMÚ.

Zdroj: SHMÚ

Búrkové počasie spojené s možnými povodňami očakávajte do 18:30 hod.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Trenčiansky kraj