Obyvatelia obce Bošáca sú bez elektriny už dva týždne. V chladničkách sa im kazia potraviny


V Bošácej majú odstávku elektriny už dva týždne. Miestnym to prekáža

Foto: Obyvatelia obce Bošáca sú bez elektriny už dva týždne. V chladničkách sa im kazia potraviny Foto: Reprofoto z príspevku STVR

Počas letných mesiacov sú pravidelné rekonštrukcie ciest, dlhodobé odstávky vody a v niektorých obciach či mestách musia počítať aj s odstávkami elektrickej energie. Príkladom je aj obec Bošáca pri Novom Meste nad Váhom, kde sú bez elektriny väčšinu dňa už druhý týždeň. Vždy od rána 7:30 do večera 18:00 hod. V obmedzenom režime funguje obecný úrad, zatvorená je aj pošta či lekáreň.

Distribučná spoločnosť tam robí údržbu siete a inštaluje novú technológiu. Z tohto dôvodu musia obyvatelia počítať s častým výpadkom elektrickej energie. Keďže sú vonku veľké horúčavy, vypnuté chladničky nechladia, tamojším obyvateľom sa kazia potraviny. Informovala o tom STVR.

„Keby to robili na jeseň, ale nie teraz, keď je také veľké teplo. Veru, včera som musela vyhodiť mäso,“ hovorí pani Mária. Niektorí musia svoje chladničky vyhodiť a kúpiť nové. Príliš časté rozmrazovanie a opätovné zamrazenia niektoré zariadenia nevydržia.

Odstávky budú aj budúci týždeň

Vedenie obce sa snažilo u správcu siete vybaviť vhodnejší čas prác, no podľa tamojšieho starostu Jozefa Mihalu neprihliadli ani na to, že je vonku 30 stupňov. Takýto výpadok by im vraj nabúral harmonogram. Západoslovenská distribučná spoločnosť sa bráni tým, že pravidelne investuje do obnovy siete milióny eur, aby garantovali bezpečné a spoľahlivé napojenie na elektrický prúd. Vyžaduje si to intenzívne práce počas celého roka.


„Nie je možné vylúčiť z neho celé ročné obdobia, napríklad leto, kvôli vyšším teplotám, či zimu kvôli kúreniu a podobne,“ povedal pre STVR Peter Bednár z komunikačného oddelenia Západoslovenskej distribučnej spoločnosti. Elektrikári sa snažia minimalizovať negatívny dosah na zákazníkov presmerovaním tokov prúdu náhradnými trasami, alebo v prípade rýchlejšieho ukončenia prác dodávku prúdu okamžite obnovia.

Odstávky elektrickej energie sú v obci Bošáca naplánované aj na budúci týždeň v stredu 31. júla a vo štvrtok 1. augusta.


Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Trenčiansky kraj