Kamila z Trenčína drží pri živote berlínske srdce. Každý deň ma reštartovali aj osemkrát, spomína


Pri živote ho drží takzvané Berlínske srdce

Foto: Kamila z Trenčína drží pri živote berlínske srdce. Každý deň ma reštartovali aj osemkrát, spomína
Galéria: 5 fotiek
Foto: jojnoviny.sk

Trenčan Kamil Macura bojuje so závažným zlyhávaním srdca. Už roky je kardiologickým pacientom, no teraz prežíva len vďaka unikátnemu berlínskemu srdcu, ktoré ho drží pri živote, kým mu srdce transplantujú. „Šesť rokov dozadu bol ešte problém so srdcom, kedy kolabovalo, museli ma každý deň reštartovať asi osem až deväťkrát denne,” priznal Kamil pre jojnoviny.sk

Mladý muž začal mať prvé problémy už ako 14-ročný, keď aktívne športoval. Hrával hokej. Vtedy ho vrátil do života kardiodefibrilátor. Po 35 rokoch sa mu vážne problémy vrátili a odvtedy je už odkázaný na berlínske srdce. “Dva roky dozadu skolabovalo to srdiečko už úplne. Vtedy už boli také všelijaké myšlienky, že či to teda do rána dám, povedal optimistický Kamil. Najskôr mal Berlínske srdce, s ktorým dokázal fungovať doma, momentálne má nové, ktoré disponuje novším softvérom. Mladý úspešný muž momentálne leží v srdcovo-cievnom ústave a lekári mu ani neodporúčajú opustiť priestory nemocnice.

Galéria: 5 fotiek

Na čakacej listine je na Slovensku 50 ľudí

Nové srdce pre Kamila však zatiaľ v dohľade nie je. V rámci čakačky je Kamil zaradený už na super-urgent liste. Napriek nedostatku darcov sa však proces vyvíja sľubne a skracuje sa aj doba čakania. “Nedostatok darcov je všade na svete,” potvrdil hlavný transplantačný koordinátor Martin Chrastina. “Sme národ prajný. Čiže nie je tam nejaké veľké odmietanie. Ľudia čoraz častejšie chápu potrebu darovať a pomáhať,” dodáva lekár a zároveň vyjadruje nádej na lepšu budúcnosť pacientov so srdcovým zlyhávaním. “Snáď to čoskoro príde a bude to v poriadku. Ale bojím sa,” priznáva na záver Kamil. 

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov




Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Trenčiansky kraj