Kauza kolabujúcej trenčianskej kardiológie sa vyostruje. Ministerka Dolinková klame, hovorí opozícia


Kolabuje trenčianske kardiocentrum? Dolinková tvrdí, že opozícia zavádza

Foto: Kauza kolabujúcej trenčianskej kardiológie sa vyostruje. Ministerka Dolinková klame, hovorí opozícia Foto: Facebook/ FN TN, Zuzana Dolinková

Na tlačovej konferencii, ktorá sa konala dnes doobeda, oznámila opozícia, že zvoláva mimoriadne zasadnutie parlamentného výboru pre zdravotníctvo. Na výbore chce od šéfky rezortu zdravotníctva Zuzany Dolinkovej počuť vysvetlenia a jasné kroky k vzniknutej situácii. Tá však stále trvá na tom, že kardiologické oddelenie je plne funkčné a jeho chod je zabezpečený.

Zvolanie výboru avizovali poslanci Národnej rady SR Oskar Dvořák (PS), Tomáš Szalay (SaS) a Peter Stachura (KDH). „Ministerka točí videá, klame verejnosť, robí si z nás srandu, robí si tu divadelné šou, ale realita je taká, že pacienti v regióne Trenčína nemajú zabezpečenú zdravotnú starostlivosť. Práve preto chceme zvolať tento mimoriadny výbor, chceme sa jej pýtať, chceme nadviazať komunikáciu, aby nám vysvetlila, prečo sa táto situácia udiala,“ uviedol Stachura.


„Budeme radi, keď pani ministerka prestane komunikovať cez sociálne siete, ale aby odpovedala všetkým, najmä pacientom v Trenčianskom samosprávnom kraji,“ pridal sa Dvořák. „Pani ministerka, prestaňte vymieňať ľudí a začnite robiť to, čo je dôležité,“ skonštatoval Tomáš Szalay.

Kauza modernizácia potrubia za 1,1 milióna eur

Poslanci na tlačovej konferencii kritizovali súčasnú situáciu na kardiológii spojenú s výpoveďami lekárov. Podľa nich ministerka Dolinková klame a zavádza verejnosť. Riaditeľ nemocnice Michal Plesník mal podľa nich odvolať primára oddelenia bez udania dôvodu, čo malo viesť k výpovediam ďalších lekárov.


Na výbore sa chcú pýtať aj na medializované informácie o modernizácii potrubia v trenčianskej nemocnici. Podľa poslancov sú politici strany Hlas prepojení aj s ďalšou kauzou súvisiacou s Fakultnou nemocnicou v Trenčíne. „Nový riaditeľ Plesník, ktorý destabilizoval spomínané kardiologické oddelenie, ihneď po svojom nástupne expresne rýchlo vyplatil 1,1 milióna firme CAMASE za výmenu potrubia, pričom existujú dôvodné podozrenia, že toto potrubie možno ani vymenené nebolo,“ povedal Dvořák.


K situácii sa vyjadrila Dolinková aj s vedením nemocnice na sociálnej sieti, pričom odmietli tvrdenia o kolapse kardiológie. „Vedenie nemocnice ma bezodkladne informovalo o výpovediach štyroch lekárov, opäť to opakujem, ktorí predstavujú úhrnne výkon takmer 1,5 lekára, a jeden lekár na plný úväzok. Od júla nastúpili na oddelenie traja lekári, o nástupe ďalších lekárov nemocnica aktuálne rokuje,“ priblížila ministerka, ktorá oddelenie kardiológie v pondelok osobne navštívila.

„Dnešnú tlačovú konferenciu považujem za lacné letné divadlo,“ ohodnotila tlačovú besedu Dolinková. Podľa nej poslanci verejne klamali a pokračovali v šírení chaosu a strašení ľudí. Z tohto dôvodu ministerka zdravotníctva zvažuje jasné právne kroky.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Trenčiansky kraj