Prišla vám pozvánka od polície? Nenechajte sa oklamať, podvodníci lákajú na finančný príspevok


Foto: Prišla vám pozvánka od polície? Nenechajte sa oklamať, podvodníci lákajú na finančný príspevok
Galéria: 2 fotky
Foto: Polícia TN

Podvodníci sú stále kreatívnejší a vyvíjajú spôsoby ako dostať od ľudí peniaze alebo citlivé údaje. Polícia opäť upozorňuje, že im pribúdajú hlásenia o pokusoch zneužitia mena polície alebo štátnej inštitúcie.

Zlodeji skúšajú dostať z ľudí peniaze spôsobom, ktorý pôsobí dôveryhodne alebo vyvoláva strach. Nenechajte sa preto nachytať a vždy si radšej overte, či sa v prípade výzvy od polície alebo nejakej inštitúcie, nejedná o podvod. Obzvlášť, ak netušíte o čo by sa mohlo prostredníctvom výzvy vo vašom prípade ísť. „Internetové podvody, pri ktorých sa podvodníci vydávajú za políciu alebo iné štátne inštitúcie, sú čoraz častejším problémom. Tieto podvody často zahŕňajú falošné e-maily, telefonáty alebo správy,” píše polícia z Trenčianskeho kraja, ktorá eviduje stále viac takýchto pokusov. 

Galéria: 2 fotky


Obyvateľom chodia správy, v ktorých sa podvodníci vydávajú za príslušníkov polície a žiadajú obete o citlivé informácie alebo peniaze. Polícia zverejnila aj fotografie listov, ktoré pôsobia dôveryhodne alebo dokonca lákajú na finančnú odmenu. „Často tvrdia, že obeť je zapojená do vyšetrovania alebo má nejaké nesplnené povinnosti, čo má vyvolať strach a tlak na rýchle konanie.“ Práve vtedy by však mal človek spozornieť a správu si overiť alebo požiadať rodinného príslušníka o pomoc.

Polícia tiež upozorňuje na niekoľko faktov, vďaka ktorým si môžete všimnúť rozdiely a spôsob jednania podvodníkov, ktorý upozorní na podvod. „Je dôležité si uvedomiť, že polícia nikdy nežiada o osobné údaje ani peniaze prostredníctvom e-mailov alebo telefonátov,” vysvetľuje polícia občanom. Ak máte pochybnosti o pravosti takéhoto kontaktu, je najlepšie ihneď ukončiť komunikáciu a nahlásiť incident na príslušné úrady.