Sú za odvolaním primára trenčianskej kardiológie dodávky zdravotníckych materiálov, s ktorými neúhlasil?


Skrývajú sa za odvolaním primára trenčianskej kardiológie nekalé kšefty?

Foto: Sú za odvolaním primára trenčianskej kardiológie dodávky zdravotníckych materiálov, s ktorými neúhlasil?
Galéria: 4 fotky
Foto: FNTN

Primár trenčianskej kardiológie Peter Blaško dostal výpoveď od nového riaditeľa FNTN s tým, že má inú predstavu o vedení oddelenia. Zdá sa však, že za personálnou výmenou na oddelení môže byť ďaleko viac. Odvolaný primár povedal pre domov.sme.sk, že okrem iných vecí nesúhlasil s tým, aby kardiológii dodávala špeciálny zdravotnícky materiál firma trenčianskeho podnikateľa Petra Haviera.

Firmy Petra Haviera už v minulosti profitovali na dodávkach do trenčianskej nemocnice počas posledných vlád Smeru. Informáciu denníku SME potvrdil nielen odvolaný primár, ale aj ďalšie tri od seba nezávislé zdroje. Nový riaditeľ Plesník, ktorý nastúpil pred pár mesiacmi do vedenia nemocnice, odvolal Petra Blaška v júni s argumentom, že má vlastnú predstavu o riadení kardiológie.

Galéria: 4 fotky

Po tejto udalosti však oddelenie kardiológie v Trenčíne prechádza existenčnou krízou, pretože po odvolaní primára dalo výpoveď hneď niekoľko lekárov. Ministerka Dolinková sa nechala počuť, že personálne pokrytie je zabezpečené a oddelenie funguje. To sa však týka obdobia plynutia výpovednej lehoty lekárov. Vedenie nemocnice vraj momentálne rokuje o ďalších spoluprácach a od júla mali nastúpiť na oddelenie ďalší traja lekári a pokryť tak personálne výpadky. 

Praktikám okolo dodávania zdravotníckeho materiálu firmy podnikateľa Haviera sa v trenčianskej nemocnici malo dariť od roku 2015. Skončilo sa to v roku 2020, keď vládu zostavovala strana OĽaNO.  Po nástupe do funkcie odvolal minister Krajčí z OĽaNO v auguste 2020 celé vedenie trenčianskej fakultnej nemocnice. Na tlačovej besede sa zameral najmä na odchod jej ekonomického riaditeľa Mareka Šedíka, ktorý je zhodu okolností Havierovým zaťom. “Vo fakultnej nemocnici Trenčín bola nastavená chobotnica biznis vzťahov, kde spoločnosti ich blízkych profitovali na štátnych zákazkách,” povedal minister Marek Krajčí. Hovoril o “trenčianskom zdravotníckom Kočnerovi”, hoci nikoho priamo nepomenoval, podľa informácií SME išlo práve o Haviera.


Galéria: 4 fotky

Ministerka Dolinková 31- ročného Plesníka vymenovala v novembri 2023 za riaditeľa FNTN.Chobotnicu Krajčí v auguste 2020 ilustroval na dlhoročných zmluvách trenčianskej nemocnice s Havierovými firmami Biohem, Unomed a Unotech. Kým v roku 2015 mali spolu obrat zhruba pol milióna eur, v roku 2019 to už bolo vyše 1,6 milióna,“ píše SME.

Práve Biohem mal po novom podľa zdrojov SME dodávať materiál aj trenčianskej kardiológii, čo sa nepáčilo ex- primárovi Blaškovi a to považuje za možný dôvod svojho odvolania. “Je to pravda,” odpísal Blaško na otázku SME, či mohlo byť za jeho odvolaním aj to, že odmietol odoberať katétre od Biohemu. Na čele dozornej rady tejto akciovej spoločnosti je Havier, jeho dcéra Barbora Šedíková je šéfkou predstavenstva. Riaditeľ FNTN Plesník spojitosť odmieta

Za jeden stent zdravotné poisťovne platia nemocniciam od 625 do 725 eur. Avšak firmy, ktoré s ním obchodujú, ho vedia podľa informácií SME získať za 250 až 350 eur. Podobne je to aj s balónmi. „Úhradová cena poisťovní za jeden je okolo 500 eur, ale zdravotnícke firmy ho vedia získať už za 120 eur. Obchod s kardiologickým špeciálnym zdravotníckym materiálom je veľkým biznisom v zdravotníctve,” povedal na situáciu Krajčí.

 





Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Trenčiansky kraj