Horský priechod Veľké Uherce - Skýcov, ktorý spája náš kraj s Nitrianskym je opäť otvorený


Rekonštrukcia cesty vyriešila problémy so zosuvmi pôdy

Foto: Horský priechod Veľké Uherce - Skýcov, ktorý spája náš kraj s Nitrianskym je opäť otvorený
Galéria: 8 fotiek
Foto: TSK

Horský priechod, ktorý spája okresy Partizánske a Zlaté Moravce, ale tiež Trenčiansky a Nitriansky kraj prešiel zásadnou rekonštrukciou. Problémy so zosuvmi, odvodnením či rozpadajúcim sa asfaltom sú vyriešené. Miestami úplne novú cesta II/511 Veľké Uherce – Skýcov zhotovovali hneď dve firmy, informuje Trenčiansky samosprávny kraj. 

Kvôli zlému technickému stavu cesty vedúcej na Skýcov platili v minulosti pre nákladné autá do 7,5 tony dopravné obmedzenia. Po rekonštrukcii môžu cestou prechádzať aj ťažšie vozidlá, a to do 12 ton. Vďaka finančným prostriedkom z eurofondov, župného rozpočtu a úverovým zdrojom sa Trenčianskemu samosprávnemu kraju podarilo zrekonštruovať až 3 etapy tejto frekventovanej cesty. „Celkom 12 kilometrov, ktoré tvoria tieto 3 etapy, stálo 16 mil. eur s DPH. Z toho 11 mil. eur župa získala z eurofondov, 4 mil. eur sme si zobrali úver, ktorý budeme splácať 15 rokov, a 1 mil. eur boli vlastné zdroje,“ vysvetlil trenčiansky župan Jaroslav Baška.


Galéria: 8 fotiek

Finančne, ale aj technologicky najnáročnejšou bola 3. etapa, ktorá si vyžiadala úplnú uzávierku cesty od mája minulého roka. Na ceste prebiehala od jari 2023 komplexná rekonštrukcia, ktorá bola ukončená a cesta opäť slávnostne otvorená. „My stavbári máme radi, keď sa veci robia tak, ako majú. Táto rekonštrukcia cesty je toho názorným príkladom. Keď v spolupráci objednávateľa a projektanta vznikne projekt, ktorý komplexne odstráni všetky problémy jestvujúcej cesty,“ povedal za zhotoviteľa 3. a 4. etapy, spoločnosť EUROVIA SK, a.s., generálny riaditeľ Róbert Šinály.

Obec Skýcov si vydýchne od náporu dopravy a u nás sa doprava zvýši. Jedno je však isté, išlo o obrovskú investíciu a pevne veríme, že zrekonštruovaný úsek bude prínosom hlavne pre občanov, ktorí tento úsek využívajú ako spojnicu za prácou,“ vyjadrila sa obec Veľké Uherce.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov




Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Trenčiansky kraj