V piatok sa výrazne ochladí a prídu aj búrky. Pre Trenčiansky kraj platí výstraha


Užite si príjemné a teplé počasie. Trenčiansky kraj čaká ochladenie

Foto: V piatok sa výrazne ochladí a prídu aj búrky. Pre Trenčiansky kraj platí výstraha Foto: Ilustračné. Zdroj: canva.com

Polovica prázdnin je za nami a s ňou odišli aj teplé slnečné lúče. V prvý augustový deň sme sa zobudili do zamračeného počasia, pričom teplomer ukazuje niečo cez 24 až 26 stupňov. Najbližšie dni nás potrápia nielen nižšie teploty, ale aj vietor či dážď.

Už zajtra počítajte s búrkami, ktoré zasiahnu celý Trenčiansky kraj. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHÚ) z tohto dôvodu vydal výstrahu prvého stupňa, ktorá platí od piatkového dopoludnia 10:00 do večera 20:00 hod.

Foto: SHMÚ


„Studený front bude prechádzať priamo cez naše územie a búrky sa očakávajú na mnohých miestach. Vyskytnúť sa môžu aj nebezpečnejšie sprievodné javy,“ informuje portál imeteo.sk

Lejak, vietor aj krúpy

Očakávajte búrky spojené s prudkým lejakom s intenzitou 20 - 30 milimetrov za 30 minút, s nárazmi vetra 65 až 80 kilometrov za hodinu a s krúpami. „Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Pri búrkach môžu byť obmedzené ľudské aktivity a ohrozené zdravie,“ varujú meteorológovia.

Intenzívny dážď môže spôsobiť dočasný nárast vodných hladín na malých tokoch a povodňové javy mimo tokov, ako sú stekanie vody zo svahov, bahnotok a zaplavenie pivníc, podchodov či podjazdov. Vietor môže spôsobovať menšie škody na porastoch a objektoch, ako je lámanie konárov, pád slabších stromov či poškodenie striech. Krúpy môžu poškodiť vegetáciu a súvislá vrstva krúp na komunikáciách môže dočasne obmedziť cestnú premávku.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Trenčiansky kraj