Myslíte si, že sa viete správať na priecestí? Polícia zverejnila praktické rady, ktoré by mal každý poznať


Polícia zverejnila pravidlá ako sa správať na železničnom priecestí

Foto: Myslíte si, že sa viete správať na priecestí? Polícia zverejnila praktické rady, ktoré by mal každý poznať
Galéria: 4 fotky
Foto: Polícia TN

Nehôd na železničnom priecestí každoročne stúpa, v Trenčianskom kraji ich máme pomerne veľa, preto prišla polícia so zaujímavými radami ako sa vyhnúť rizikovým situáciám. Pravidlá premávky na priecestí zverejnila na svojom profile na sociálnej sieti.

V Trenčianskom kraji je celkovo je 168 železničných priecestí, z ktorých je 13 určených len pre chodcov. Zo zvyšných 155 cestných železničných priecestí je 54 zabezpečených svetelnou a zvukovou signalizáciou a 101 železničných priecestí je označených len zvislým dopravným značením. Každé priecestie podlieha pravidlám, ktoré by sme mali poznať naspamäť. 

Galéria: 4 fotky

Pri križovaní trate a cesty má VŽDY prednosť železnica a vlak

Polícia z Trenčianskeho kraja zverejnila zoznam podmienok, kedy vodič nesmie vchádzať na železničné priecestie: „Vodič nesmie vojsť, ak platí výstraha dvoma červenými striedavo prerušovanými svetlami priecestného zabezpečovacieho zariadenia, ak je výstraha prerušovaným zvukom húkačky alebo zvončeka priecestného zabezpečovacieho zariadenia alebo sa spúšťajú, sú spustené alebo sa zdvíhajú závory,” upozorňuje polícia.


Dôležité je, zostať vždy ostražitý a všímať si okolnosti aj v prípade, že by mohlo byť technické zariadenie na priecestí pokazené. „Nesmie sa vchádzať, ak vidieť alebo počuť prichádzajúci vlak alebo iné dráhové vozidlo, alebo ak počuť najmä jeho húkanie alebo pískanie, ak situácia na železničnom priecestí alebo za ním nedovoľuje, aby ho bezpečne prešiel a pokračoval v jazde.

Čo robiť, ak ste sa zasekli

S praktickými radami prichádza polícia aj v prípade, že ste sa na priecestí nešťastnými okolnosťami zasekli.Ak sa s autom zaseknete na železničnom priecestí, ale signalizácia nehlási blížiaci sa vlak, nemusíte panikáriť. Ak nie je možné auto odstrániť v priebehu niekoľkých sekúnd, je potrebné zavolať na číslo 112 a nahlásiť, čo a kde sa vám stalo,“ informuje polícia.

Kvôli zvýšeniu bezpečnosti a zníženiu počtu nehôd na priecestiach, je cieľom polície v maximálnej miere obmedziť nehody so smrteľným následkom.Každé železničné priecestie je označené jedinečným identifikačným číslom. To sa nachádza na železničnom semafore, má tvar SP0376, pričom SP znamená slovenské priecestie.” Vďaka tomuto číslu dokáže polícia ľahko identifikovať, kde sa nachádzate počas nehody. 

 

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov




Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Trenčiansky kraj