Na Trenčianskom hrade majú veľkú novinku. Po prvýkrát sprístupnili obytné priestory Barborinho paláca


Foto: Na Trenčianskom hrade majú veľkú novinku. Po prvýkrát sprístupnili obytné priestory Barborinho paláca
Galéria: 11 fotiek
Foto: Trenčianske múzeum

Trenčiansky hrad prišiel uprostred letných prázdnin so zaujímavou novinkou, ktorá poteší každého nadšenca histórie. Po prvý krát môžu návštevníci vidieť obytné priestory Barborinho paláca, ktoré boli doposiaľ pre verejnosť uzatvorené. Stalo sa tak 2. augusta, informuje Trenčiansky hrad na svojej webovej stránke.

„Trenčianske múzeum v Trenčíne po prvýkrát otvára obytné priestory na poschodí Barborinho paláca, ktoré boli doposiaľ pre verejnosť uzatvorené. Deje sa tak pri príležitosti osláv 600. výročia získania Trenčianskeho hradu do držby jednou z najmocnejších panovníčok stredoveku – Barborou Celjskou,“ píše vedenie hradu na stránkach. 

Barborin palác je jedným z troch palácov Trenčianskeho hradu a je práve ten, ktorý spolu s Matúšovou vežou a Zápoľských palácom vytvára typickú siluetu hradu. „Barborin palác bol doposiaľ sprístupnený len čiastočne – v rámci prehliadky so sprievodcom mohli návštevníci vidieť jeho prízemie a podzemnú časť, tzv. lapidárium,” vysvetľuje vedenie hradu.


Galéria: 11 fotiek

Doposiaľ boli tieto palácové priestory, nachádzajúce sa v jednom z najvyššie položených objektov na hrade, využívané ako sklad archeologických nálezov, ktoré boli na hrade zaistené počas záchranných a rekonštrukčných prác od v 60. rokoch 20. storočia,” upresňuje riaditeľ Trenčianskeho múzea v Trenčíne Mgr. Peter Martinisko. Trenčianske múzeum sa definitívne rozhodlo zaujímavé priestory vyprázdniť a sprístupniť verejnosti ako novú atrakciu.

Palácový priestor, ktorý ponúka dych berúce výhľady na široké okolie mesta Trenčín, bude otvorený nielen pre návštevníkov a širokú verejnosť Trenčianskeho hradu v rámci malého okruhu, ale poslúži aj formou možnosti využívať tento priestor na konanie spoločenských podujatí.

Budeme veľmi radi, ak tento skvostný palácový priestor, ktorý sa týči nad mestom Trenčín a ktorý obývala mocná Barbora Celjská, cisárovná Svätej ríše rímskej, česká a uhorská kráľovná, bude využívaný na spoločenské podujatia aj dnes. Plánujeme ho ponúkať aj ako priestor k individuálnemu prenájmu,“ ozrejmuje ďalšie plány s priestorom Mgr. Martinisko.