Rozdielne názory na stav kardiologického oddelenia v Trenčíne: Dolinková a opozícia sa nezhodujú


Názory na fungovanie kardiológie v Trenčíne sa rôznia. Kto má pravdu?

Foto: Rozdielne názory na stav kardiologického oddelenia v Trenčíne: Dolinková a opozícia sa nezhodujú Foto: Facebook/FN Trenčín, Zuzana Dolinková

V nedeľnej diskusnej relácii TA3 “V politike” sa stretli ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková a člen Výboru Národnej rady SR pre zdravotníctvo Peter Stachura (KDH), aby prerokovali stav kardiologického oddelenia vo Fakultnej nemocnici (FN) v Trenčíne. Dolinková zdôraznila, že zdravotná starostlivosť na oddelení je plne zabezpečená, pričom vychádzala z informácií získaných priamou skúsenosťou a každodennou komunikáciou s riaditeľom nemocnice Michalom Plesníkom. Apelovala na opozíciu, aby nešírila nepravdy a nezastrašovala verejnosť.

Ministerka tiež vysvetlila, že pracovisko v Trenčíne nie je kardiologickým centrom, ale kardiologickým oddelením, ktoré nefunguje nonstop, ale od 7:00 do 13.00 hod. Mimo tohto času sú akútni kardiologickí pacienti prevážaní do iných nemocníc. 

Na druhej strane, Peter Stachura prezentoval opačný názor na stav oddelenia. Svoje tvrdenia opieral o informácie od lekárov, ktorí sú vo výpovednej lehote. „Hovoria o tom, že kardiologické oddelenie je vo veľmi zlom stave, upozornili napríklad na to, že niektoré služby v auguste nie sú obsadené, hovoria tiež o tom, že nepociťujú dostatočnú podporu zo strany primára oddelenia,“ upozornil Stachura. Ten viní za tento stav nominanta ministerstva, ktorý bol podľa neho dosadený na post riaditeľa nemocnice, čo spôsobilo rozklad fungujúceho oddelenia.


Dolinková vyjadrila riaditeľovi dôveru, Straucha má obavy o ďalšie fungovanie oddelenia

Dolinková tieto obvinenia odmietla, pričom zdôraznila, že predchádzajúci primár kardiologického oddelenia nebol prepustený, ale odišiel po vzájomnej dohode s vedením nemocnice. Stachura však tvrdí, že táto dohoda bola uzavretá pod nátlakom.

Otázka personálneho zabezpečenia oddelenia zostáva otvorená. Ministerka vyjadrila plnú dôveru riaditeľovi nemocnice v riešení personálnych otázok, zatiaľ čo Stachura vyjadril obavy, že lekári vo výpovednej lehote nebudú adekvátne nahradení, čo by mohlo viesť k ďalším problémom v auguste.

Obaja politici sú pripravení diskutovať o tejto problematike na mimoriadnom rokovaní Výboru Národnej rady SR pre zdravotníctvo, ktoré sa uskutoční v utorok 7. augusta. Stachura tiež naznačil, že výbor by sa mal zaoberať aj ďalšími otázkami, vrátane zákazky na výmenu vodovodného potrubia v trenčianskej nemocnici.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Trenčiansky kraj