Handlová má ďalšiu národnú kultúrnu pamiatku. Franzov dom získal uznanie pamiatkarov


Franzov dom z Handlovej sa stal národnou kultúrnou pamiatkou

Foto: Handlová má ďalšiu národnú kultúrnu pamiatku. Franzov dom získal uznanie pamiatkarov Foto: Mesto Handlová

Ľudový dom známy ako “Franzov dom” bol zapísaný do Ústredného zoznamu pamiatkového fondu a získal uznanie za svoju výnimočnú obnovu. Tento kamenný dom, postavený v roku 1883 bratmi Michaelom a Paulom Franzovými, bol obnovený Andrejom Jedlovským, ktorý ho kúpil v roku 2009 a rozhodol sa ho revitalizovať. „Išlo o dom, ktorý dovtedy neprešiel žiadnymi novodobými stavebnými úpravami, bol v havarijnom stave,“ uvádza handlovská radnica na webovej stránke.

Jedlovský strávil viac než desať rokov obnovou domu, počas ktorých zachoval jeho pôvodný charakter, citlivo ho prispôsobil požiadavkám bývania a zariadil cennými kusmi zreštaurovaného historického nábytku. Vytvoril tak jedinečný interiér, ktorý priznáva spôsob života na konci 19. storočia v Handlovej. Výsledok tejto rekonštrukcie získal v roku 2022 regionálne ocenenie PRO PATRIA za záchranu tradičnej architektúry Horná Nitra.

„Tento dom ponúkali za primeranú cenu na ten stav, v akom bol. Normálny človek by ho nekúpil. V streche bola obrovská diera, ešte jednu zimu a tá strecha by padla. Boli tu deravé stropy, žiadna elektrina, voda, nič. Namiesto okien boli zadoskované otvory. Keď som vstúpil do hlavnej izby, bola tam úplná tma, ani som nevidel, čo tam je,“ povedal Jedlovský.

V polovici júla tohto roka prišla mestu Handlová písomná informácia od Pamiatkového úradu SR, v ktorom oznamujú zápis národnej kultúrnej pamiatky ľudového domu do Ústredného zoznamu pamiatkového fondu. Vlastníkom objektu sú Andrej Jedlovský z Handlovej a Lenka Dimunová z Prievidze. Ľudový dom, známy ako Franzov dom, stojí na Prievidzskej ulici. V zmysle pamiatkového zákona je oficiálnym nositeľom súboru pamiatkových hodnôt historickej, spoločenskej, urbanistickej, architektonickej a umelecko-remeselnej z oblasti starej Handlovej.



Franzov dom je prvým z niekoľkých kamenných domov v Handlovej, ktorý bol úspešne zachránený pred zánikom a odovzdaný ďalším generáciám. Pamiatkari oceňujú zachovanie historického charakteru domu, jeho architektonické prvky, ako sú zaklenutá čierna kuchyňa a konštrukcia obvodových múrov z kamenných blokov. Dom má významnú urbanistickú hodnotu ako súčasť historickej kolónie kamenných domov mimo centra Handlovej.

Zariadenie interiéru tvorí starostlivo zbieraný a reštaurovaný historický nábytok. Jedlovský často musel sám vyrábať či renovovať jednotlivé kusy. Nedávno získal pôvodný kredenc, ktorý po desaťročiach vrátil na svoje miesto v dome.

Vyhlásenie domu za národnú kultúrnu pamiatku potvrdzuje jeho výnimočnosť a význam pre Handlovú. Andrej Jedlovský dúfa, že aj ďalšie podobné stavby v meste sa dočkajú ochrany a obnovy. Franzov dom bol zaradený do zoznamu národných kultúrnych pamiatok Handlovej spolu s Kostolom sv. Kataríny Alexandrijskej, Kostolom sv. Mikuláša, Pomníkom padlým v svetových vojnách, Pamätnou tabuľou k štrajku z roku 1918, Pamätníkom SNP, roľníckym dvorom v Morovne a Pamätníkom obetiam banských nešťastí.



Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Trenčiansky kraj