Na zimnom štadióne v Považskej Bystrici finišujú s výmenou osvetlenia. Zo starého už padala hrdza na ľad


Nové osvetlenie štadióna v Považskej Bystrici vyšlo radnicu na 30-tisíc eur

Foto: Na zimnom štadióne v Považskej Bystrici finišujú s výmenou osvetlenia. Zo starého už padala hrdza na ľad
Galéria: 3 fotky
Foto: mesto Považská Bystrica

Mesto Považská Bystrica pristúpilo k výmene osvetlenia na zimnom štadióne. Pôvodné osvetlenie bolo nainštalované len desať rokov, no bolo príliš poruchové a finančne nákladné. Na zimnom štadióne sa aktuálne finišuje s výmenou osvetlenia. O investícii informuje hovorkyňa mesta Mgr. Iveta Pagáč Kováčiková.

Staré lampy nahradili moderné svetlá s rýchlou návratnosťou. „Nahrádza ho moderné LED osvetlenie, ktoré je oveľa úspornejšie a má vyššiu svietivosť. Návratnosť investície je odhadovaná na tri roky,” vysvetľuje Kovačičová. Výmena bola podľa vedenia nevyhnutná. Pôvodné svetlá boli poruchové, energeticky náročné a nespĺňali nové kritériá pre televízne zápasy.”


Galéria: 3 fotky

Mestu sa podarilo cenu diela po výberovom konaní ešte znížiť. „Náklady sú približne 30-tisíc eur.  Momentálne sa odinštalovalo staré osvetlenie. Konštrukcia už bola hrdzavá, dokonca aj počas zápasov padala hrdza na ľad. Preto sme využili prítomnosť plošiny a najhoršie časti sme sa snažili očistiť,“ vysvetlil Ján Zlocha, konateľ Mestských športových klubov.

Po výmene osvetlenie by malo prísť k výraznej úspore elektrickej energie a zároveň sa zvýši svietivosť, ktorá bola pre šport nedostatočná. po inštalácií nového osvetlenia bude mať štadión svietivosť okolo 1200-1300 luxov, čím sa zabezpečí kvalitný obraz športových prenosov. „Na starom osvetlení sme menili trubice trikrát v priebehu minulého roka, dokopy to bolo približne 60 trubíc. Ak by sme nepristúpili k týmto prácam, neviem, ako by to vyzeralo tento rok. Dostali sme na výmenu osvetlenia síce ponuku, ale nakoľko všetko robíme transparentne, urobili sme riadne výberové konanie,“ dodáva Ján Zlocha.

Mesto zároveň avizovalo, že s investíciami do zimného štadióna ešte neskončili. Budovu sa chystajú zatepľovať. „Za posledné roky išli milióny eur do rekonštrukcií zimného štadióna, robila sa nová strojovňa, rozvody, celá ľadová plocha s novými mantinelmi. Budeme sa snažiť získať financie cez Fond na podporu športu na zateplenie zimného štadióna. Pretože najväčšie úniky máme práve kvôli nezateplenej fasáde,” vystvetlil primátor mesta Karol Janas. „Zateplenie a strecha budú prioritou pre najbližšie roky,“ uzatvoril.





Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Trenčiansky kraj