V Handlovej si v sobotu uctia Deň bielych ruží. Od najväčšej banskej tragédie prešlo 15 rokov


Deň bielych ruží sa uskutoční v sobotu v Handlovej

Foto: V Handlovej si v sobotu uctia Deň bielych ruží. Od najväčšej banskej tragédie prešlo 15 rokov Foto: tsk.sk

V pondelok 10. augusta 2009 došlo k výbuchu v Bani Handlová, pri explózii zahynulo 9 baníkov a 11 banských záchranárov. Tento rok si pripomíname štvrťstoročie od tejto najväčšej banskej tragédie. Spomienka na baníkov sa bude konať  v sobotu 10. augusta so začiatkom na mestskom cintoríne v Handlovej.

Biele ruže však nájdeme na baníckych pamätníkoch po celom Slovensku. Za svoj symbol ho prijali banícke združenia a cechy Slovenska. V Deň obetí banských nešťastí si Slovensko uctieva pamiatku viac ako 470 obetí z radov baníkov, ktoré sa stali v baniach regiónu hornej Nitry a taktiež  viac ako 300 doteraz zmapovaných banských tragédií v baniach ťažiacich kovy na slovenskom území.

Pietna spomienka začína o 9:10 hod. pri Pamätníku obetiam banských nešťastí na Hornej Nitre. Potom sa bude pokračovať položením ruží k pamätníku na ulici 29. augusta, pričom sa na 5 minút rozozvučia zvony na Kostole sv. Kataríny. Župa na svojom webe pripomína, že verejnosť a delegácie môžu prejaviť úctu zosnulým baníkom počas celého dňa.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Trenčiansky kraj